Bagdad ukinuo policijski sat uveden 2003. godine

Bagdad ukinuo policijski sat uveden 2003. godine

Screenshot: YouTube

IRAČKA vlada ukida policijski sat kojeg su nakon invazije u 2003. godini nametnuli saveznici predvođeni Sjedinjenim Američkim Državama.  

Premijer Haider al-Abadi je najavio da će zabrana kretanja noću prestati u ponoć sa subote na nedjelju. Paralelno će se ukinuti druge mjere koje sprječavaju normalan život u glavnom grad.

Al-Abadi je četiri četvrti proglasio "demilitariziranim zonama" u kojima će biti zabranjeno nošenje oružja bez ovlasti uobičajeno u ostalim dijelovima grada. Premijer je obećao da će s ulica ukloniti barikade, protutenkovske "ježeve" i druge ostavštine rata.

Slične mjere su pokušane u prošlosti, samo da bi izazvale val za valom bombaških napada i nasilja. Ipak, ovog puta situacija u Bagdadu izgleda drugačije, ocjenjuje Washington Post.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad su borci IS-a prošlog ljeta pregazili veći dio sjevera i zapada zemlje u glavni grad Iraka se vratio "paradoksalni mir". Početna panika zbog džihadista je usahla, stanovnici su uvidjeli da je Bagdad siguran, život se vratio u grad.

U posljednjim mjesecima se otvara sve veći broj noćnih klubova i trgovina pićem, obitelji ponovno izlaze u restorane ili šeću sjajnim trgovačkim centrima. Živahno je i na rijeci Tigris gdje su usidreni brodovi koji nude različite vrste zabave.

Na ulicama je sve veći broj mladih ljudi koji se spontano okupljaju i druže uz limenke piva. Kad ih alkohol zagrije počinje ples, piše WP.

"Sad ćemo moći ostati do jutra," kaže 28-godišnji Khaled Faisal dok sjedi na zapadnom nasipu rijeke i ispija pivo s prijateljima. Ukidanje policijskog sata je "dobra vijest, to znači da je Bagdad siguran".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara