Bakić ismijao profesore Ekonomskog fakulteta zbog tvrdnji o "rizičnim špekulacijama" banaka

Bakić ismijao profesore Ekonomskog fakulteta zbog tvrdnji o "rizičnim špekulacijama" banaka

Screenshot: HRT

PODUZETNIK i investitor Nenad Bakić je s podsmijehom reagirao na press konferenciju profesora s Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinovića i Drage Jakovčevića u kojoj su izneseni argumenti da su se banke "rizičnim špekulacijama štitile od nepovoljnog kretanja tečaja franka".

> Profesori Lovrinović i Jakovčević: Donosimo vam istinu zbog koje nas napadaju

"Te su kredite banke samo djelomično financirale iz primljenih depozita i kredita u CHF. Razliku vrijednosti do usklađenosti valutne pozicije nadoknađivale su uporabom financijskih izvedenica na terminskim tržištima. Riječ je o rizičnim špekulacijama kojima se banka štiti od nepovoljnog kretanja tečaja franka," ustvrdili su profesori.

Bakić je na navedeno reagirao s nevjericom i na Facebook profilu pitao je li riječ o šali ili satiri.

"PAZITE. To su instrumenti koji služe, i izmišljeni su upravo zato!!!!, za kontrolu, otklanjanje rizika. Iz ovoga slijedi da su upravo za to i korišteni. Naravno, ti isti instrumenti mogu biti korišteni i za špekuliranje. Kao što puška može biti i za obranu i za napad.

Ali iz ovoga je evidentno da se banka nije upuštala u rizične špekulacije nego se upravo ŠTITILA OD RIZIKA I ZATO PREPUŠTALA SVU EVENTUALNU DOBIT OD TOGA. One su nakon što su plasirale kredite se očito hedgirale, a ne se 'hedgirale, pa prodavale' (to bi fakat bilo besmisleno)," napisao je poduzetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bakić nadalje piše da je riječ o elementarnom znanju u financijama, "ne, ne želim vjerovati da su ovo rekli, pa tamo se školuju djeca!!!!! (O našem trošku.)" i pita gdje je reakcija struke.

"Zaista me zanima Vuk, Velimir, Davor, Vedrana, Matija, Viktor (ti radiš s devizama), Martina, Domagoj, Djuro, Viktor, Luka, Stjepo (ti si iz Amerike pa valjda znaš), Saša (ti radiš s inozemstvom), Gordan Maras (Vi ste ministar), Zoran (pa ti si sad glavni novinar za tečajeve), Mislav (ti si glavni poslovni urednik u zemlji), Mislav..," nabraja Bakić.

Otvoreno pitanje

"Swap lines"
koje su profesori naveli kao jedan od modaliteta putem kojih banke djeluju "špekulativno", uistinu predstavljaju standardni financijski instrument još od '70-ih godina prošlog stoljeća.

Jedna od najslavnijih primjena "swap linesa" se odigrala na samom vrhunce krize u eurozoni kad je američki FED Europskoj središnjoj banci omogućio zamjenu dolara za euro i doslovno spriječio financijski kolaps eurozone.

Dakako, kao što ističe Bakić, instrument može poslužiti za špekulaciju, za što također postoji zloglasan primjer. Naime, Goldman Sachs je upravo "zamjenom valuta" pomogao Grčkoj da prikrije razmjere duga.

Kako bilo, odgovor na pitanje jesu li u pravu profesori koji tvrde da su banke riskirale ili Bakić koji tvrdi da su one propuštale dobit kako bi se zaštitile od rizika ostaje otvoreno, barem dok se u najnoviju etapu javnu rasprave ponovno ne uključi HNB. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara