Baldasar: Križ na Marjanu platio je Grad Split; Šundov odgovara: Nije više od 15 posto

Baldasar: Križ na Marjanu platio je Grad Split; Šundov odgovara: Nije više od 15 posto

Foto: Paun Paunović / Cropix

GRADONAČELNIKA Splita Ivu Baldasara pitali smo danas kada će biti svečano otvoren veliki križ na Marjanu, kojeg je Kerum obećavao dovršiti do izbora i konca svibnja.

"Nije nam to prioritet. Križ je gotov, ali sada se uređuje okoliš. Ide pomalo. Bit će, samo ne znamo kada", kazao je Baldasar.

S obzirom da su neke udruge pitale prošlu gradsku vlast kako se križ financira pa im ništa konkretno nije odgovoreno, zamolili smo gradonačelnika Baldasara da otkrije što je zatekao. 

"Koliko je meni poznato, ne radi se o donacijama, križ je financiran iz gradske blagajne", odmah je odgovorio Baldasar. Novoimenovani glavni savjetnik Drago Davidović brzo ga je, međutim, upozorio da će pregledati knjige pa će dostaviti pisani odgovor.

Šundov: Najviše 15 posto ide iz gradske blagajne

S obzirom na to što je izjavio novi gradonačelnik, a imajući u vidu što je stari govorio, pitali smo bivšeg Kerumovog zamjenika kako je došlo do ove situacije. Križ će biti u cijelosti doniran i ništa neće koštati Splićane, govorio je Kerum.

"Što Baldasar nije rekao u koliko je postotku financirano iz gradske blagajne? Radi se o 10, maksimalno 15 posto, dok su ostalo donacije", kazao nam je Jure Šundov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Križ će, inače, koštati 100-tinjak tisuća eura, a kako se proračun u Gradu Splitu puni sporije od očekivanog, novu vlast već u rujnu očekuje i prvi rebalans proračuna za 2013. godinu. 

Baldasar je izvijestio da je u prvoj polovici godine uprihođeno 334 milijuna, a potrošeno 330 milijuna. Ukupno se očekuje 650 milijuna kuna prihoda, što znači da će u Gradu radikalno morati rezati rashode pa je u tom smislu Baldasar pokrenuo pregovore za smanjenje plaće u Banovini i ostalim institucijama.

Dva savjetnika za komunalu: Kerum angažirao Giru, Baldasar Čepu

Danas su predstavljeni i novi savjetnici. Najveće je iznenađenje savjetnik za kojeg nije bilo ni poznato da je savjetnik. Riječ je o Ivici Grubišiću Giri, nesuđenom gradskom vijećniku s liste bivše Kerumove zamjenice Anđelke Visković, koja je zadržala savjetničku funkciju.

Giru je angažirao Kerum, i to na ugovor od četiri godine da mu pomogne riješiti komunalu na Sirobuji. Novinare je u tom smislu začudio da će se s komunalom u istočnim dijelovima Grada baviti SDP-ov gradski vijećnik Gojko Čepo. Baldasar je pojasnio kako se Gire pokazao iznimno uspješnim u sređivanju situacije na Sirobuji pa se slično očekuje i od Čepe na Kamenu.

"Taj njegov posao je zapravo posao project managera", otkrio je Baldasar.

Grad Split dobio je i novu funkciju. Pripala je Dragi Davidoviću, direktoru kampanje gradonačelnika Baldasara. Za razliku od ostalih savjetnika, koji će se baviti jednim projektom ili resorom, on će se kao glavni savjetnik baviti svime i imat će veću plaću od savjetničkih, koje će biti normirane u tri razreda od pet do 11 tisuća kuna.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara