Baldasar stopirao pregovore A-Cosmosa i Prometa, upitan i kredit EBRD-a za nabavku novih autobusa

Baldasar stopirao pregovore A-Cosmosa i Prometa, upitan i kredit EBRD-a za nabavku novih autobusa

Foto: FAH

SPLITSKI gradonačelnik Ivo Baldasar zaustavio je pregovore oko vansudske nagodbe A-Cosmosa i Prometa za rješavanje duga nastalog još početkom 90-ih za devet autobusa koji nisu otkupljeni nakon otplate leasinga. Puklo je na jamstvima Grada Splita da će Promet realizirati dogovoreno.

Baldasaru previše 32 milijuna kuna, a sud dosudio Slovencima 37 milijuna kuna

Kako su mediji već pisali radi se o 32 milijuna kuna plativo u četiri godine. Inače, prema nepravomoćnoj presudi splitskog Trgovačkog suda, Promet bi Slovencima morao platiti sedam milijuna kuna s kamatama, sve skupa nekih 37 milijuna kuna. Kako vrijeme prolazi kamate se povećavaju pa bi u slučaju gubitka spora iznos mogao premašiti 40 milijuna kuna.

Odvjetnik Lubina traži 26 milijuna kuna s kamatama

Taj iznos ne uključuje potraživanje splitskog odvjetnika Željka Lubine, koji je autobuse otkupio od Slovenaca 1998. godine. Nepravomoćno je odbijen u tužbenom zahtjevu od 26 milijuna kuna plus kamate, no u slučaju da uspije sa žalbom, svota bi mogla dosegnuti astronomski iznos, tim više jer je u odvojenom postupku tužio i za prihode od reklama koje je Promet imao na tih spornih devet autobusa, koji su mu dosuđeni nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Splitu.

Promet ostaje bez nekretnina u Hercegovačkoj i Sukoišanskoj

Baldasar je tako odlučio čekati pravorijek, a što će se dogoditi u slučaju gubitka spora, teško je i zamisliti. Zastupnik A-Cosmosa, odvjetnik Nediljko Ivančević, već je zatražio prethodnu mjeru upisa založnog prava radi osiguranja potraživanja na objekte Prometa u Hercegovačkoj i Sukoišanskoj ulici. U slučaju da Promet izgubi, mogao bi ostati i bez nekretnina i mogućnosti za nastavak poslovanja, što bi bila katastrofa enormnih razmjera.

A-Cosmos stopirat će kredit EBRD-a za nove autobuse?

Nije to sve. Slovenci su već poduzeli određene aktivnosti kako bi upoznali EBRD sa situacijom u ovom sporu te bi, kako doznajemo, moglo doći u pitanje već načelno dogovoreno financiranje nabavke 30 novih autobusa za Promet. A-Cosmos upozorio je EBRD da Promet ne želi ispuniti svoje obaveze starije od 20 godina.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara