Ban Ki-moon povukao poziv Iranu na konferenciju o Siriji

Foto: Guliver image/Getty images

GLAVNI tajnik UN-a Ban Ki-moon povukao je ponudu Iranu da nazoči mirovnim razgovorima o Siriji nakon što je Teheran objavio da ne podržava sporazum o političkoj tranziciji iz lipnja 2012. koji je temelj razgovora, a potom je i sirijska oporba potvrdila sudjelovanje na konferenciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"On (Ban) nastavlja pozivati Iran da se pridruži globalnom konsenzusu iza ženevskog priopćenja", rekao je Banov glasnogovornik Martin Nesirky. "Obzirom da je Iran izabrao ostati van tog temeljnog dogovora, Ban je odlučio da će se jednodnevni skup u Montereyu održati bez sudjelovanja Irana".

Ban je ranije rekao da javna izjava Irana da ne podržava ženevski sporazum iz 2012. koji traži ustanovljavanje prijelazne vlade za Siriju nije skladu s uvjeravanjima koja mu je iznio iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Sirijska oporba, koja je bila zaprijetila da će se povući s mirovne konferencije Ženeva II ukoliko na njoj bude sudjelovao Iran, nakon povlačenja ponude Iranu potvrdila je sudjelovanje na konferenciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara