Bankari prijete: Europski sud mogao bi srušiti Milanovićevu odluku

Bankari prijete: Europski sud mogao bi srušiti Milanovićevu odluku

Ilustracija: Index

"BANKE su iznenađene odlukom predsjednika Vlade RH o zamrzavanju tečaja švicarskog franka, jer ona nije u skladu s načelnim dogovorom postignutim jučer s Ministarstvom financija", oglasila se danas Hrvatska udruga banaka (HUB) službenim priopćenjem.

Bankari navode da od kada je tečaj CHF-a naglo skočio da su banke pokazale dobru volju i odmah započele razgovore s Ministarstvom financija koje je na sastanku načelno bilo prihvatilo prijedlog banaka za olakšavanje otplate dužnicima u CHF-u.

Banke tvrde da bi Europski sud pravde mogao ukinuti odluku

Prema financijskom efektu za dužnika rješenje banaka je vrlo slično kao i premijerov prijedlog, ali su ova dva rješenja suštinski različita, jer država najavljenim prijedlogom izravno i retroaktivno zadire u privatno-pravne poslovne odnose što je uistinu ustavno upitno, smatraju u HUB-u.

Prijedlog banaka bio je zamrzavanje rata na rok od tri mjeseca tijekom kojih se treba naći trajno rješenje, a sljedeća tri mjeseca rate bi ostale zamrznute zbog provedbe rješenja.

Banke su također predložile da trajno rješenje uzme u obzir socijalne razlike među dužnicima, odnosno da se značajnije pomogne onima koji su zaista ugroženi. HUB smatra da se trajno rješenje mora zasnivati na podjeli troška između svih dionika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijer je točno naglasio da je ovakva odluka bez presedana. Zato smo uvjereni da će se i Europski sud pravde, ako mu se postavi to pitanje, na kraju suglasiti s takvom premijerovom ocjenom i uputiti na njezino ukidanje.", upozoravaju iz HUB-a.

Banke: Nismo zarađivali na tečaju

Banke opovrgavaju i da su ostvarivale zaradu na tečajnim razlikama te se pozivaju na brojke koje je prezentirao guverner HNB-a Boris Vujčić.

"Dodatno, zadnjih dana često spominjanu netočnu tezu da su banke zarađivale na tečajnim razlikama opovrgnuo je i guverner Hrvatske narodne banke koji je naveo točne brojke i naglasio da je razlika između imovine i obveza banaka u švicarskim francima takva da je potpuno jasno da banke 'nisu mogle s tog temelja ostvarivati ekstraprofite'.

Zbog svega rečenog, nadamo se da će Sabor ipak odustati od jučer najavljenog zakonskog prijedloga, koji samo može izazvati dodatne probleme i vjerojatno prebacivanje ukupnog troška na porezne obveznike RH", zaključuje se u priopćenju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara