Barbarstvo u ukrajinskom parlamentu: Vojnici prekinuli brutalnu tučnjavu dvojice zastupnika

Barbarstvo u ukrajinskom parlamentu: Vojnici prekinuli brutalnu tučnjavu dvojice zastupnika

Screenshot: YouTube

DVA ČLANA ukrajinskog parlamenta, Yegor Sobolev iz stranke "Samopomochi" i Vadim Ivchenko iz stranke "Domovina", potukla su se u prostorijama parlamenta nedugo nakon potpisivanja novog mirovnog sporazuma između Ukrajine i pobunjenika u Minsku.Do tučnjave je došlo zbog neslaganja oko antikorupcijskog zakona, javlja Radio Free Europe.

Sobolev je navodno optužio suparnika za blokiranje zakona protiv korupcije.

Ivchenko i Sobolev članovi su Odbora za suzbijanje korupcije, a Sobolev je kazao kako je Ivchenko ustao protiv odluke Odbora, prosvjedujući protiv zakona.

Podsjetimo, danas je nakon 16-satnih pregovora potpisan novi mirovni sporazum u Minsku. Europski čelnici bili su oprezni i odmjereni u davanju izjava nakon potpisivanja sporazuma, a separatisti su trijumfalno pozdravili dogovor koji je danas postignut.

Hollande: Ovo je ključni trenutak

Sada sve može krenuti u jednom ili drugom pravcu, sljedeći sati bit će odlučujući. Ovo je ključni trenutak", izjavio je po dolasku na summitu francuski predsjednik Francois Hollande, koji je zajedno s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel sudjelovao na sastanku u Minsku.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da je sporazum "dobra vijest koja da je nadu".

"Ali, nada nije dovoljna, pravi test bit će poštivanje prekida vatre na terenu", rekao je Tusk, podsjetivši da prvi sporazum potpisan u rujnu također u Minsku nije poštovan.

Britanski premijere David Cameron poručio je Rusiji da sankcije EU-a neće biti ukinute dok ne promijeni stajalište.

"Trebamo biti vrlo jasni prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji mora znati da se sankcije neće ukinuti dok on ne promijeni svoje stajalište. Ako se prekid vatre održi, ja ću to pozdraviti", rekao je Cameron.

Finski premijer Stubb: Dajmo miru šansu

Finski premijer Alexender Stubb podsjetio je na žrtve koje su pale od rujna kada je potpisan prvi sporazum do danas, te naglasio kako sada treba vidjeti hoće li se sporazum poštovati.

"Mislim da ne bismo trebali razgovarati o novim sankcijama. Tema razgovora je: dajmo miru šansu. Sada je kritični trenutak, ako se prekid vatre ne održi imat ćemo ubuduće zamrznuti sukob između Rusije i Zapada", rekao je Stubb.

I predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio da "sada nije vrijeme za razgovor o sankcijama".

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su proširili popis osoba pod sankcijama koje se smatra odgovornima za kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, ali je primjena odluke odgođena za tjedan dana, do 16. veljače. Odluka bi trebala stupiti automatski na snagu ako se do tada ne donese nova odluka.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara