Barroso: Njemačka bi mogla raditi više za eurozonu, zadnjih par mjeseci radila je u svom interesu!

Barroso: Njemačka bi mogla raditi više za eurozonu, zadnjih par mjeseci radila je u svom interesu!

Foto: ec.europa.eu

PREDSJEDNIK Europske komisije Jose Manuel Barroso ocijenio je u utorak da bi Njemačka mogla činiti više kada je riječ o pomoći gospodarstvu eurozone i pozvao ju je da bolje ispunjava svoju ulogu pokretača Europe.

"Jedinstveno europsko tržište, u obliku u kojem danas postoji, omogućuje Njemačkoj da jako dobro iskoristi svoju konkurentsku prednost" na polju tehnologije i industrije, ocijenio je Barroso u govoru koji je održao u Frankfurtu.

Zato bi "Njemačka mogla činiti više kako bi i drugima omogućila da istaknu svoje prednosti", napose kroz "slobodan i neometan pristup" tržištu usluga u Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Odgovor nije u tome da snažna gospodarstva plaćaju za slaba", ocijenio je Portugalac, dodajući da "stvar koja nam doista treba jest ispraviti postojeće makroekonomske neravnoteže, ponajviše u eurozoni. Tu Njemačka može dati svoj doprinos".

Zadnjih mjeseci "Njemačka je radila u vlastitom interesu, ali to nije problem sve dok se to može pomiriti s Europskom unijom u cjelini. Upravo to i jest Europa, kolektivno braniti naše nacionalne interese", dodao je predsjednik EK-a.

"Njemačka mora preuzeti najvišu razinu vodstva u Europi", rekao je obraćajući se slušateljstvu u Frankfurtu.

Jose Manuel Barroso koji iduće godine odlazi s dužnosti, rekao je također da je euro "bio uspjeh" jer je istodobno donio monetarnu stabilnost i nisku kamatnu stopu u Europi. "Velika većina (Europljana) podupire euro nakon petogodišnje krize", izrazio je zadovoljstvo Barroso.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara