Baukov plan za kresanje administracije: Pet do sedam županija, do 150 gradova i općina

Baukov plan za kresanje administracije: Pet do sedam županija, do 150 gradova i općina

Foto: Hina

PROTEKLOG vikenda Županijski odbor splitsko-dalmatinskog SDP-a družio se u hotelu Sveti Križ na Čiovu te je na inicijativu šefa organizacije, ministra Arsena Bauka, sprovedena anketa o dva važna pitanja. Prvo je bilo da u program stranke uđe formulacija da se zalažu da broj županija padne na pet do sedam, a drugo da se broj gradova i općina smanji na 150. U odnosu na sadašnje brojke, to bi bilo drastično smanjenje jedinica lokalne uprave i nešto što se od SDP-a očekivalo na početku, a ne na kraju mandata. Hoće li ipak biti malo prekasno?

SDP pozitivno o promjenama

Bauk kaže da su htjeli ispitati kako organizacija diše po pitanju drastičnog rezanja administrativnih jedinica, a rezultati su više nego ohrabrujući. Unatoč tome što se veliki broj SDP-ovaca, kao i njihovih kolega iz ostalih stranaka na vlasti, zbrinuo u brojnim županijama, gradovima i općinama, Baukove kolege iz Županijskog odbora mahom su se pozitivno izjasnili o promjenama. Za rezanje županija bili su gotovo svi, tek su dva glasa bila nevažeća, a nitko nije bio protiv, dok su tek nešto lošiji rezultati polučeni po pitanju smanjivanja gradova i općina. Tu su samo dva glasa bila protiv, dva su bila nevažeća, dok je ostalih 50-ak bilo za rezanje.

Dva prijedloga

Rezultate ankete Županijski odbor uputio je središnjici stranke te bi o tome trebao raspraviti Glavni odbor stranke, a ministar Bauk za Index je prokomentirao inicijativu.

"Točno je da smo formulirali dva prijedloga koje ćemo uputiti Glavnom odboru stranke da u program SDP-a uđe odredba o teritorijalnom ustroju Republike Hrvatske sa pet do sedam jedinica područne samouprave i 150 jedinica lokalne samouprave. Dakle, radi se o programskoj inicijativi koje u dosadašnjim programskim dokumentima nije bilo, već se čak i u Planu 21 govorilo o širokoj javnoj raspravi", komentirao je Bauk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara