Beba Belmina izgubila bitku za život: Preminula je u bolnici u Njemačkoj

Foto: Klix.ba

DJEVOJČICA Belmina Ibrišević, čija je teška bolest postala povodom za masovne prosvjede protiv vlasti u Bosni i Hercegovini, u utorak je preminula u bolnici u Njemačkoj gdje je bila na liječenju protekla četiri mjeseca, prenijeli su mediji u BiH.

Vijest o Belmininoj smrti na svom Facebook profilu objavila je njezina majka Fatima.

U dobi od tri mjeseca Belmini je u BiH dijagnosticirana teška bolest, a jedinu nadu za izlječenje predstavljalo je presađivanje koštane srži u specijaliziranoj klinici u Njemačkoj.

Belmina međutim nije mogla biti prebačena na liječenje jer joj je kao i brojnoj drugoj djeci bilo uskraćeno pravo na putovnicu zbog nespremnosti vladajućih političkih stranaka u BiH na dogovor o novom zakonu i jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Kriza oko zakona o JMBG-u blokirala je izdavanje svih osobnih dokumenata građanima BiH.

Bio je to povod da tisuće prosvjednika 6. lipnja blokiraju sjedište parlamenta i vijeća ministara BiH u Sarajevu u pokušaju da političare natjeraju na rješavanje tog problema.

Protuvladini prosvjedi trajali su gotovo cijeli lipanj i okončani su početkom srpnja.

Vijeće ministara BiH u lipnju je usvojilo privremenu odluku kojom je omogućilo nastavak izdavanja matičnih brojeva. Belmina Ibrišević nakon toga je prebačena na liječenje u Njemačku no unatoč naporima liječnika i provedenim operacijama nije došlo do poboljšanja njezina zdravlja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara