Belamarić o šatorašima i tabu temama: "U Nizozemskoj invalidi zdravstvenom iskaznicom plaćaju seks"

Belamarić o šatorašima i tabu temama: "U Nizozemskoj invalidi zdravstvenom iskaznicom plaćaju seks"

Screenshot: HRT

HRVOJE BELAMARIĆ boluje od cerebralne paralize. Danas je u Nu2 otkrio kako je to biti invalid u Hrvatskoj, govorio je o šatorašima i o tabu temi - seksualnom životu invalida.

Otkrio je kako, primjerice, u Nizozemskoj postoji asistent za seks, a seks možete triput tjedno imati s drugom osobom na račun Ministarstva zdravlja. "U Nizozemskoj, ako kao osoba s invaliditetom želite seks, nazovete određenu agenciju, ona vam pošalje osobu koja vas okupa, obavite što trebate, i onda još provučete zdravstvenu iskaznicu, i tako možete triput na tjedan", priča Belamarić koji dodaje da on može biti u vezi samo s pokretnom ili polupokretnom osobom upravo iz razloga što ako su oboje nepokretni ne bi se mogli brinuti za sebe.

"Puno radije bih da moj novac ide na vaših triput tjedno nego za nečiji Audi A8", rekao mu je Stanković.

Belamarić kaže kako se radi samo o svijesti Nizozemaca, bilo je nekog otpora, ali na kraju su se svi složili da i osobe s invaliditetom imaju pravo na seks kao i svi drugi.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država mu uzela invalidninu

Belamarić želi raditi i želi od svog rada živjeti. Glupo mu je što mu je država uzela invalidninu jer dodatno zarađuje! To smatra glupim jer plaća porez na sve što dobije.

"Po novoj aplikaciji koji su uveli zbrojeno je da ja imam 55 tisuća kuna godišnje, a trebao bih imati 33 tisuće. Moja trenutna primanja su sljedeća - 1900 kuna mirovine po majčinoj strani, dobit ću 500 kuna za tuđu njegu i pomoć i oko dvije tisuće kuna honorara, ukupno zapravo dobijem oko 4000 kuna. 1250 kuna invalidnine su mi ukinuli", kazao je Belamarić koji je spreman raditi i više.

"Država mi uzima invalidninu, žao joj je što radim, jesam li ja nekom ukrao novac? Plaćam li porez na to?", pita se.

Belamarić se osvrnuo i na šatoraše. Kaže da ih ne podržava i da bi se trebao povesti razgovor oko usporedbe plaća građana koji rade i njih. "Mogu li osobe koje rade dobivati takav novac? Ne mogu. Mnogi zarađuju i puno manje od prosječne plaće. Meni nije problem reći da bih ja tim stopostotnim invalidima radije dao da rade i da se obrazuju. Ja sam imao sreću pa sam s nekima od njih bio u toplicama, neki od njih su zaposleni, rade, imaju svoj biznis, a isto su stradali u ratu. Imate i drugu populaciju invalida koji imaju 30, 40 postotnu invalidnost pa ne dobivaju ništa. To je sve politika odigrala. Politici to odgovara. Sjetite se Rive", zaključio je Belamarić.

"Zamislite da ne radite samo mjesec dana, pa poludjeli bi. I tko određuje kome će koja novčana sredstva pripasti? Npr. Vojin Perić, stopostotno slijepa osoba, prima invalidninu od 300 kuna", kazao je Belamarić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara