Belgijski regulatori: Facebook gazi korisnička prava i zakone o privatnosti

Belgijski regulatori: Facebook gazi korisnička prava i zakone o privatnosti

Foto: Shutterstock

FACEBOOK gazi po europskim zakonima o privatnosti prateći ljude online bez njihova pristanka i pritom izbjegava pitanja nacionalnih regulatora, piše u neobično izravnoj izjavi belgijske Komisije za zaštitu privatnosti (CPVP/CBPL).

Komisija, koja radi zajedno s regulatorima iz Njemačke, Nizozemske, Francuske i Španjolske, svoj je stav ponudila nakon neuspješnog pokušaja da dozna više o praksi američkog tehnološkog diva, piše Reuters oslikavajući ton upozorenja kao "vatreni". 

> Objavljujete seksi selfieje na Facebooku? Možda biste trebali pripaziti

Regulatori su pozvali korisnike interneta da instaliraju softver za zaštitu privatnosti kako bi se obranili od sustava praćenja Facebooka koji je djelotvoran bez obzira imate li račun na toj društvenoj mreži.

Komisija je nakon analize izmjena u politici Faceboooka iz siječnja, ocijenila da tvrtka "gazi europske i belgijske zakone o privatnosti". 

"Facebook odbija prepoznati belgijske i druge nacionalne jurisdikcije u Europskoj uniji i inzistira da je subjekt isključivo irskog zakonodavstva," gdje se nalazi europsko sjedište tvrtke. "Facebook se pokazao pogotovo jadan kad je riječ o davanju preciznih odgovora," riječi su Komisije koje citira Reuters.

"Mekana politika"

Glasnogovornica Facebooka propitkuje ovlasti belgijskih vlasti, uz napomenu da će tvrtka proučiti rezultate istraživanja koje je izazvalo zabrinutost regulatora.

"Facebook je već reguliran u Europi i poštuje europske zakone o zaštiti podataka, stoga je primjenjivost težnji CBPL-a nejasna," rekla je.

Europske vlasti su već prisilile Google da izmjeni svoju politiku privatnosti na teritoriju EU, a Europska komisija provodi istragu poslovnih praksi Applea i Amazona s fokusom na niske stope poreza koje tvrtke uživaju u Irskoj i Luxembourgu.Irska već dugo trpi kritike drugih članica EU zbog "mekane politike" prema multinacionalnim kompanijama koje Dublin želi u svojoj sferi.

Kad je početkom godine otkriveno da Facebook koristi svoj "Like" gumb da bi instalirao HTTP cookie za praćenje bez odobrenja korisnika, tvrtka je rekla da je riječ o pogrešci i da radi na njenom ispravljanju.

Preglednici Internet Explorer (Microsoft) i Firefox, nakon posljednjih ažuriranja dolaze s osnovnim postavkama koje "Like" gumb označavaju nesigurnim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara