Benedikt XVI. opovrgnuo zataškavanje spolnog zlostavljanja

Foto: Guliver image/Getty images

BENEDIKT XVI. odbacio je navode da je pokušavao prikriti spolno zlostavljanje djece u redovima rimokatoličkih svećenika. Pismo čije je dijelove u utorak objavio dnevnik La Repubblica je ujedno prvi komentar bivšeg pape otkako se u veljači odrekao službe.

Komentari su dio pisma na 11 stranica upućenog talijanskom autoru i matematičaru Piergiorgiu Odifreddiju koji je napisao knjigu o teškoćama s kojima se suočavala Rimokatolička crkva prije Benediktova odreknuća od papinske titule.

"Kada spominjete da su svećenici moralno zlostavljali malodobnike, mogu samo, kao što znate, primiti to s dubokom konsternacijom. No nikada nisam pokušao prikriti stvari", napisao je Benedikt koji danas nosi titulu Papa Emeritus ili Papa u miru.

Prva objava nekog Benediktova pisanog komentara otkako se 28. veljače umirovio i povukao iz javnosti

Izvatci iz Benediktova pisma objavljeni su uz njegovu privolu. Vjeruje se da je time papa prvi put u prvome licu govorio o optužbama za prikrivanje spolnog zlostavljanja u redovima crkve. Također, to je i prva objava nekog Benediktova pisanog komentara otkako se 28. veljače umirovio i povukao iz javnosti.

Skupine za zaštitu žrtava spolnog zlostavljanja optužile su Benedikta da nije učinio dovoljno da okonča zlostavljanje dok je bio papa i ranije kada je kao kardinal Ratzinger bio pročelnik Kongregacije za nauk vjere. Skupine za obranu žrtava žele da za zataškavanje odgovaraju biskupi koji su prikrivali zlostavljače sustavno ih seleći iz župe u župu umjesto da ih otpuste iz službe i predaju civilnim vlastima na suđenje.

Kriza je izbila u Bostonu 2002. kada su mediji otkrili sustavno prikrivanje zločina svećenika zlostavljača te se proširila nizom drugih zemalja. Rimokatolička crkva reagirala je tada donošenjem novih smjernica za postupanje prema prošlim zlostavljanjima, za sprečavanje novih slučajeva i za prijavu zlostavljača policiji te za sprečavanje ređenja potencijalnih zlostavljača.

Ostali komentari u Benediktovu pismu Odifreddiju odnose se na druge aspekte autorove knjige objavljene pod naslovom "Dragi Papa, pišem ti", primjerice o sukobu dobra i zla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara