Bernardić spreman na rat s Milanovićem oko kandidature za gradonačelnika Zagreba!

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

IZA NEDAVNOG pokušaja diskvalifikacije Davora Bernardića kao SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba ne stoji političko podzemlje, već predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Informacija da bi Bernardića u kandidaturi mogao zamijeniti ministar Rajko Ostojić objavljena je istog dana u čak četiri novinska izdanja koja su se pozvala na izvore u vrhu SDP-a. Prema informacijama Indexa, doznaje se da je riječ o samom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Vijest da su se proteklog tjedna sastali Milanović, Ostojić i Bernardić demantirao je šef zagrebačkog SDP-a i otišao korak dalje proglasivši izvor te informacije "političkim podzemljem" iz čega se može naslutiti njegova spremnost da kandidaturu brani po svaku cijenu. Izjavu o "političkom podzemlju koje ugrožava SDP i vladu Zorana Milanovića" Bernardić nije izrekao u afektu, smatra jedan Indexov sugovornik u zagrebačkom SDP-u.

"Bernardić zna da iza objavljenih informacija stoji Milanović"

"On, naravno, zna da iza informacije objavljene u medijima stoji Zoran Milanović, pa se zato ne obraća njemu nego SDP-ovu članstvu, pogotovo zagrebačkoj organizaciji kojoj je na čelu. Njegova je izjava, zapravo, kritika Milanovićevog načina komuniciranja sa strankom koja se vodi zakulisno, preko medijskih spinova. S druge strane Bernardić je istupio otvoreno i žestoko, jer zna da samo tako može računati na potporu zagrebačke organizacije koja ga podupire u kandidaturi.", tvrdi Indexov izvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među Bernardićevim suradnicima vlada uvjerenje kako Milanović želi oslabiti Bernardićev utjecaj u najjačoj SDP-ovoj organizaciji, koja je svoju snagu pokazala i na prošlim unutarstranačkim izborima. No, to ne može učiniti sam. Ukoliko bi želio dekretom imenovati svog kandidata, Milanović bi morao raspustiti najjaču stranačku organizaciju u zemlji, što nije učinio ni u vrijeme najvećih unutarstranačkih sukoba s Milanom Bandićem.

Ni Ostojić ne želi biti gradonačelnik

Kako doznajemo ni aktualni ministar zdravstva Rajko Ostojić ne želi funkciju gradonačelnika Zagreba, iako je jedan od autora SDP-ove Strategije za razvoj metropole. Ostojić je tek na početku implementacije nacionalne strategije zdravstva koju želi provesti do kraja, uz nekoliko kapitalnih resornih investicija. Pored toga nije mu bliska ni ideja o raščišćavanju dugogodišnjih poslovnih i drugih odnosa koje je Bandićeva uprava uspostavila s brojnim interesnim skupinama u Zagrebu.

Za svakog Bandićevog nasljednika to će biti operacija visokog rizika. Čini se da je ideja Zorana Milanovića o novom SDP-ovom kandidatu za gradonačelnika Zagreba ne samo neslavno propala, nego je i otkrila mnoge slabosti u njegovu načinu upravljanja i komuniciranja sa vlastitom strankom i vlastitim ljudima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara