Beus Richembergh: Ustavne promjene idu dalje

Foto: Facebook

HNS-OV Goran Beus Richembergh osvrnuo se na ustavne promjene i na slučaj izručenja Josipa Perkovića. Upozorio je da se pravna situacija promijenila u posljednjih mjesec i pol dana.

"Sudovi svojim autonomnim odlukama mogu, prema svim pravilima na koja se oslanja famozni 'Lex Perković' najnormalnije donositi svoje prosudbe i da postojeća sudska vlast, kao u tom smislu neovisna o drugim granama vlasti u svojoj hijerarhiji ima dovoljno instituta da utvrdi sve što je eventualno nekome prijeporno".

No, ustavne promjene idu dalje, izvijestio je HNS-ovac.

"Najvažniji dio u tom korpusu pitanja izmjena ustavnog teksta tiče se utvrđivanja postupaka i reguliranja pitanja referenduma. To je ono što je iznimno važno za sve nas", poručio je Beus Richembergh.

Lesar: Sabor još ne bi trebao nastaviti proces ustavnih promjena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sutra počinje nova sjednica Sabora još uvijek se ne zna što će biti s ustavnim promjenama. Laburist Dragutin Lesar smatra da prije nego što se nastavi s promjenama treba riješiti jedno važno pitanje.

"Smatram da Sabor ne bi trebao nastaviti proces ustavnih promjena tako dugo dok se ne donese odluka o građanskoj inicijativi 'ZA' referendum, koja je formalnopravno u toku, kako bi se oslobodili svih strahova da se promjene rade zbog aktualnih referenduma".

Lesar podsjeća da ne postoje rokovi za stavljanje referenduma o ćirilici na dnevni red. Dodaje da se konzultirao s ustavnim stručnjacima koji smatraju da se ustavne promjene ne mogu primjenjivati na referendum koji je već u tijeku. Dodaje da Sabor ne može donijeti odluku o neraspisivanju referenduma. Traži od Odbora za Ustav da od Ustavnog suda zatraži ocjenu pitanja.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara