Bez pomaka u Ženevi: Sirijski mirovni pregovori ne napreduju

Foto: Guliver Image / Getty Images

SIRIJSKI mirovni pregovori nastavljeni su u utorak u Ženevi, iako su predstavnici vlasti i oporbe i dalje nepomirljivo ukopani u vlastitim stajalištima u pitanju formiranja prijelazne vlade, javlja BBC.

Izaslanici režima i oporbe prijepodne su imali zajednički sastanak s posebnim UN-ovim izaslanikom Lahdarom Brahimijem, a popodne će s njim imati odvojene sastanke.

Brahimi je u ponedjeljak priznao da pregovori dosad "nisu donijeli mnogo". Izjavio je i da nema pomaka u pokušaju da se dogovori doprema humanitarne pomoći u opkoljeni grad Homs.

Režim Bašara al-Asada ponudio je umjesto toga evakuaciju žena i djece iz dijelova grada pod kontrolom oporbe i zajamčio je siguran prolaz muškarcima, ali pod uvjetom da dobije popis njihovih imena. Oporba na to ne pristaje, tvrdeći da se radi o pokušaju raseljenja i uhićenja njezinih pristaša.

Oko 2.500 ljudi opkoljeno je u starom dijelu Homsa od lipnja 2012. i nemaju pristupa vodi ni lijekovima. Svjetski prehrambeni program (WEF) objavio je u utorak da je spreman dostaviti jednomjesečne zalihe hrane u Homs čim dobije odobrenje obiju strana da može ući u grad.

Pritisak na Rusiju

Homs, na strateškoj lokaciji u samom središtu zemlje, ključno je bojište. Asadove snage vratile su prošle godine brojna okolna područja pod svoju kontrolu, a ustanici su ostali u okruženje u središtu grada, zajedno s tisućama civila.

Zapadni diplomati su objavili da će sastaviti nacrt rezolucije za Vijeće sigurnosti ukoliko pomoć ne stigne u Homs do kraja ovog tjedna i izvršiti pritisak na Rusiju da ishodi dopuštenje sirijskih vlasti za prolazak humanitarnog konvoja.

Sirijski pregovori 'udarili su u zid' u ponedjeljak pošto je vlada predočila dokument koji uopće ne podrazumijeva prijenos vlasti. U "izjavi o temeljnim načelima", aktualni režim predlaže da Sirijci odaberu politički sistem bez "nametnutih formula" iz inozemstva, aludirajući na zahtjeve Zapada i nekih regionalnih igrača da Asad odstupi s vlasti.

Oporba, koja želi da Asad siđe s vlasti u okviru dogovora za formiranjem prijelazne vlade, smjesta je odbacila prijedlog.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara