Bijela kuća smatra da Rusi ne bi trebali dati azil Snowdenu, Obama dogovorio razgovor s Putinom

Bijela kuća smatra da Rusi ne bi trebali dati azil Snowdenu, Obama dogovorio razgovor s Putinom

Foto: Guliver Image / Getty Images

NAKON što je Edward Snowden zatražio azil u Rusiji i obećao da više neće napraviti ništa što bi štetilo SAD-u, stigla je i reakcija Bijele kuće, javlja RT.

"Naš stav o gospodinu Snowdenu i krivičnim optužbama s kojima je suočen je isti kao prije. Treba ga vratiti kako bi se suočio s tim optužbama", kazao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Carney je potvrdio da je Obama dogovorio telefonski razgovor s Vladimirom Putinom, a glavna tema će biti Snowden. Carney nije želio ništa komentirati prije nego se završi razgovor nego je samo nadodao da "vjeruje kako Putin zna njihovo stajalište o Snowdenu".

SAD su ostvarile kontakt s nekim zemljama, uključujući i Rusiju, u kojima su poručili da Snowdena vrate nazad u SAD.

"Jednostavno ću kazati da je pružanje platforme za propagandu gospodina Snowdena u suprotnosti s prijašnjim deklariranjem neutralnosti Rusije", izjavio je Carney i dodao da postoji legalno opravdanje za isporučivanje Snowdena.

Obama razočaran Kinom

Sloboda Edwarda Snowdena trn je u oku SAD-a. Bivši zaposlenik NSA, koji je odlučio javnosti dati informacije na koji način ih SAD špijunira, trenutno se nalazi u Moskvi gdje je zatražio azil. Snowden je u Moskvu došao iz Kine gdje mu je savjetovano da napusti zemlju.

"Predsjednik Obama izrazio je nezadovoljstvo i zabrinutost zbog načina na koji je Kina postupila u slučaju Edwarda Snowdena, objavila je Bijela Kuća nakon što se predsjednik Obama sastao s kineskim službenicima, piše USA Today.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom susreta tema razgovora je bila i cyber krađa između ove dvije svjetske sile.

"Predsjednik je ponovio kako je zabrinut zbog cyber krađe poslovnih tajni i pozdravio napore za razvoj zajedničkih pravila i normi ponašanja u cyber prostoru", stoji u objavi.

Snowden zatražio azil u Rusiji

Bjegunac Edward Snowden zatražio je politički azil u Rusiji, javlja RT. Snowden je kazao kako trenutno ne može u Latinsku Ameriku.

Zahtjev je došao nakon sastanka s predstavnicima Human Rights Watcha koji se održao u međunarodnoj zrakoplovnoj luci u Moskvi gdje je Snowden došao još krajem lipnja.

"Kazao je kako je njegov posao gotov", objavili su predstavnici Human Rights Watcha kada su ih upitali hoće li uskoro otkriti nove detalje.

Snowden je zamolio HRW da u njegovo ime interveniraju kod predsjednika Rusije Vladimira Putina kako bi mu se odobrio politički azil.

Snowden je također obećao da neće više poduzimati nikakve korake koji bi mogli naštetiti SAD-u, a upravo zbog tih stvari mu je Rusija prije odbila azil.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara