Bild Hrvatsku nazvao grobljem njemačkih milijardi, a koliko samo milijardi Nijemci zarade u Hrvatskoj!?

Foto:

PORTAL PolitikaPlus podsjetio je na njemačke tvrtke koje posluju u Hrvatskoj gdje osim što "vrte" milijarde, posluju onako kako im u Njemačkoj ne bi palo na pamet.

"Njemačke tvrtke su u Hrvatskoj 'okrenule' znatan novac, a tko zna hoćemo li u slučaju, primjerice, Hrvatskog telekoma ikada saznati koliko je njemačko poslovanje zakonito i tko je dozvolio tolik monopol toj megakompaniji s nizom afera i sumnjivih poteza iza sebe. Ne treba ni spominjati da je u Njemačkoj nezamislivo poslovati na način na koji Deutsche Telekom posluje u Hrvatskoj.", navodi autor Vanja Deželić na portalu PolitikaPlus.

Dodaje kako su jedni od većih ulagača u Hrvatskoj osim telekoma, Siemens AG (elektroindustrija), Bayer AG (kemijska industrija), ThyssenKrupp (strojogradnja), Schott AG (proizvodnja stakla), Messer Griesheim GmbH-Air Liquide Deutschland GmbH (proizvodnja plina), Allianz AG (osiguranje)... A tu su još i Lidl, Kaufland, Meggle i brojni drugi.

Nijemci su u Hrvatsku od 1993. godine uložili 3,1 milijardu eura što je u ukupnim izravnim inozemnim ulaganjima udio od 11,7 posto čime su postali treći najveći strani ulagač. Također, Njemačka je naš drugi vanjskotrgovinski partner, a lani je izvoz iz Hrvatske u Njemačku iznosio 988,5 milijuna eura, što je porast za 2,2 posto u odnosu na 2011., dok je uvoz porastao za 1,7 posto, na 2,1 milijardu eura. Ne treba smetnuti s uma ni da godišnje u Hrvatsku na odmor stigne 1,9 milijuna njemačkih turista.

"Dakle, na svim poljima smo im poželjan partner. Da nije tako, ne bi već dva desetljeća poslovali ovdje.", navodi PolitikaPlus.

A koliko zarađuju u Hrvatskoj?


Ti podaci nisu dostupni na jednom mjestu, piše PolitikaPlus te dodaje kako je Hrvatski telekom  ostvario neto dobit od oko 225 milijuna eura u 2012. godine, što bi značilo da je samo T-HT u svega deset godina stigao do neto zarade u protuvrijednosti onoga što su njemački investitori uložili u RH kroz dvadeset godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara