"Bit će ovo dugotrajan sukob": Izraelci ubili sedmero palestinske djece

"Bit će ovo dugotrajan sukob": Izraelci ubili sedmero palestinske djece

Foto: Hina

KRHKO primirje između Izraela i Hamasa narušili su u ponedjeljak sporadični sukobi u Gazi, prvog dana muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama, usprkos pozivima UN-a i Sjedinjenih Država na trajno primirje, no poslijepodne je sedmero palestinske djece ubijeno u izraelskom zračnom napadu na izbjeglički logor u Gazi, doznaje se od bolničkih izvora.

Izraelsko bombardiranje je pokosilo skupinu djece koja su se igrala u parku u izbjegličkom logoru Chattiju, na plaži, rekao je za AFP liječnik u bolnici Shifi kamo su tijela prevezena. Izraelska vojska je, međutim, optužila "teroriste" iz Gaze da su odgovorni za smrt sedmero djece u tom izbjegličkom logoru u Gazi i u eksploziji u krugu najveće bolnice na palestinskom teritoriju.

"Prije kratkog vremena, bolnica Shifa i izbjeglički logor Chatti pogođeni su raketama koje su ispalili teroristi u Gazi i koje nisu pogodile cilj", ističe se u vojnom priopćenju. Nakon mirne noći, borci iz Gaze ispalili su u ponedjeljak ujutro raketu na izraelski grad Aškelon. Vojska je priopćila da je uzvratila gađajući dva raketna bacača i radionicu za proizvodnju oružja. Sporadična pucnjava zabilježena je i u drugim dijelovima enklave.

"Izrael se mora pripremiti na dugotrajni sukob u Gazi"

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da se njegova zemlja mora pripremiti na dugotrajni sukob u Pojasu Gaze, čime je pokopao nade u brzi kraj borbi koje su već odnijele više od tisuću života, javljaju agencije. U televizijskom obraćanju, Netanyahu je kazao da je uvjet za rješenje krize demilitarizacija palestinskog teritorija koji kontroliraju Hamas i njihovi saveznici, javio je Reuters.

"Nećemo završiti misiju, nećemo završiti operaciju bez neutraliziranja tunela, čiji je glavni cilj uništavanje naših građana, ubijanje naše djece", rekao je Netanyahu. "Moramo biti pripremljeni na dugotrajnu kampanju" dok misija ne bude ispunjena, dodao je.

Izraelska vojska ranije je priopćila da su palestinski borci u ponedjeljak kroz tunel upali u Izrael iz Pojasa Gaze i ušli u selo blizu granice te otvorili vatru na vojnike. Izraelski su mediji izvijestili da traje potraga za vojnicima, a da je pet palestinskih militanata ubijeno.

Hamas koji kontrolira Gazu rekao je pak u priopćenju da su njihovi borci ubili deset izraelskih vojnika u izgredu nakon čega su se sigurno vratili kući. Mreža tunela koje je prokopao Hamas u posljednjih nekoliko godina sada je u fokusu trotjedne ofenzive izraelske vojske na Pojas Gaze.

Izraelska vojska je također pozvala civile koji žive u okolici Gaze da "odmah" napuste svoj dom i upute se u središte tog palestinskog grada, prenose agencije.

U Jeruzalemu organizirani skupovi potpore Gazi

Deseci tisuća Palestinaca okupili su se u ponedjeljak na završetku ramazana na Platou džamija u okupiranom i anektiranom istočnom Jeruzalemu kako bi izrazili potporu Gazi i protivljenje izraelskoj vojnoj ofenzivi na palestinskom teritoriju.

Mnogi su nosili crne majice s natpisima kojima su izražavali potporu palestinskoj enklavi: "Gaza, podupiremo te na Ramazanski bajram", blagdan koji označava završetak ramazanskog posta, te "Svi smo mi stanovnici Gaze". Drugi nisu skrivali simpatije prema Brigadama Ezedina al Kasama, oružanom ogranku Hamasa, palestinskog islamističkog pokreta koji kontrolira Pojas Gaze s kojim Izrael ratuje već treći tjedan.

"Dat ćemo krv za Gazu!", "Otmite i druge vojnike", izvikivao je dio prosvjednika, smjerajući na otmicu francusko-izraelskog državljanina, vojnika Gilada Shalita koji je 2006. uhićen na jugu Izraela, a pet godina poslije razmijenjen za 1000 palestinskih zatvorenika.

Na skupu se okupilo oko 45.000 vjernika koji su išli u džamiju Al Aksu na Ramazanski bajram, jedan od najvećih muslimanskih blagdana. Mnoštvo se razišlo bez izgreda, a policija se držala po strani. Plato džamija koji židovi zovu Brdo hrama, sveto je mjesto za muslimane kao i za židove te izvor svakodnevnih napetosti između dviju zajednica.

Ofenziva koju je izraelska vojska pokrenula 8. srpnja zbog Hamasova raketiranja juga Izraela potaknula je silovite sukobe Palestinaca i izraelskih sigurnosnih snaga na okupiranoj Zapadnoj obali, napose u istočnom Jeruzalemu. Kako navodi UN-ov Ured za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), jedanaest Palestinaca je ubijeno, a šestotinjak ranjeno u tim sukobima.

Na sjeveru Izraela, gdje živi dio od 1,4 milijuna izraelskih Arapa kojih je udio u stanovništvu 20 posto, prosvjedi su prerasli u žestoke sukobe. Oni su potomci 160.000 Palestinaca koji su ostali na svojoj zemlji nakon nastanka Izraela 1948.

Vijeće sigurnosti za hitan prekid vatre u Gazi

Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo je noću na ponedjeljak, na hitno sazvanoj sjednici, jednoglasnu izjavu kojom poziva na trenutačni i bezuvjetni prekid vatre u Gazi gdje su borbe stale s približavanjem muslimanskog blagdana Ramazanskog bajrama.

15 zemalja članica Vijeća sastalo se na hitnoj sjednici u New Yorku te u izjavi izrazilo "potporu trenutačnom i bezuvjetnom humanitarnom prekidu vatre koji će omogućiti dostavu hitne i neophodne pomoći". Pozivaju Izrael i Hamas da "potpuno primjene" prekid vatre tijekom Ramazanskog bajrama kojim završava mjesec posta u muslimana "te i nakon blagdana".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Agencija AFP javlja, pozivajući se na glasnogovornika izraelske vojske, da nijedna raketa nije ispaljena s Pojasa Gaze niti je Izrael izveo napad od 23 sata po mjesnom vremenu u nedjelju.

Vijeće sigurnosti UN-a poziva strane da "potpuno poštuju međunarodno humanitarno pravo, napose odredbe o zaštiti civila" te da "provedu trajan i potpuno poštovan trajni prekid vatre na temelju posredničke egipatske inicijative". Izjavom se poziva na dopremu humanitarne pomoći palestinskom stanovništvu u Pojasu Gaze te na povećanje pomoći UNRWA-e (UN-ov ured za palestinske izbjeglice).

Tri dana nakon krvavog bombardiranje UN-ove škole u Gazi, Vijeće "ističe da civilne i humanitarne ustanove, među kojima su i UN-ove, moraju biti poštivane i zaštićene te poziva sve strane da se ravnaju po tom načelu". Izraelska vojska odbacuje odgovornost za napad na školu u Beit Hanunu u četvrtak u kojem je petnaestak izbjeglica ubijeno.

"Predsjednička deklaracija" Vijeća sigurnosti "poziva sve strane i međunarodnu zajednicu da postignu globalni mir" na Bliskom istoku temeljen na rješenju o dvije države, izraelskoj i palestinskoj koje mirno žive jedna uz drugu. Američki predsjednik Barack Obama osobno je u nedjelju navečer intervenirao tražeći od izraelskog saveznika da prihvati "bezuvjetni i trenutačni" prekid vatre s Hamasom u Pojasu Gaze gdje je pao intenzitet borbi kako se približavao blagdan. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon pozvao je da se 12-satni prekid vatre od subote produlji.

Od početka sukoba u Gazi ubijeno je 1.030 Palestinaca, prema palestinskim izvorima. Većina su civili, tek svaki četvrti je borac, navodi UN. Izraelska vojska, koja je počela 17. srpnja i kopnenu ofenzivu, izgubila je 43 svoja vojnika i troje civila koji su ubijeni palestinskim raketama ispaljenima s Gaze.

Obama razgovarao s Netanyahuom: "Trenutačni bezuvjetni prekid vatre u Gazi je strateški imperativ"

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u nedjelju da je trenutačni i bezuvjetni prekid vatre u Gazi "strateški imperativ", u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Oslanjajući se na napore (državnog tajnika Johna) Kerryja, predsjednik je jasno formulirao da je strateški imperativ uspostava trenutačnog i bezuvjetnog humanitarnog primirja koje će odmah zaustaviti sukobe i omogućiti trajni prekid neprijateljstva", priopćila je Bijela kuća.

Obama je također rekao kako rješenje izraelsko-palestinskog sukoba mora osigurati razoružanje militantnih skupina i demilitarizaciju Gaze.

Proizraelski prosvjedi u Marseilleu

Nekoliko tisuća osoba - dvije tisuće prema policiji, a šest tisuća prema organizatorima - izrazilo je u nedjelju u Marseilleu potporu Izraelu, dok je nekoliko desetaka propalestinskih prosvjednika pokušalo omesti okupljanje.

"Hamas ubojica, Izrael će živjeti" i "Izrael ima pravo braniti se" skandirali su proizraelski prosvjednici koji su se okupili noseći izraelske i francuske zastave.

Nekoliko dužnosnika gradske uprave sudjelovalo je u okupljanju i naglasilo da Izrael ima pravo braniti se.

Ozračje je naglo postalo napeto kada je nekoliko desetaka palestinskih pristaša pokušalo prodrijeti na skup, uzvikujući slogane protiv Izraela ali su ih okružile snage reda i održale na udaljenosti.

U bajramskoj poruci muftija Hasanović pozvao na sućut s obespravljenima u Gazi

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz efendija Hasanović pozvao je u bajramskoj poruci vjernike da ne dopuste da ih mir i sloboda kao najveće vrijednosti koje ovdje uživaju učine bešćutnima za sve obespravljene, protjerane i ratom zahvaćene, čemu danas svjedočimo u Gazi.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara