Bivša tajlandska premijerka pred sudom, prijeti joj deset godina zatvora

Bivša tajlandska premijerka pred sudom, prijeti joj deset godina zatvora

Foto: FAH

BIVŠA tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra izjavila je u utorak na početku sudskog procesa da se osjeća nevinom, dok je njezin brat, trn u oku vladajuće vojne hunte, pozvao na "poštivanje zakona".

"Yingluck, bori se!", povikalo je nekoliko desetaka prosvjednika koji su joj došli pružiti podršku pred vrhovnim sudom na početku suđenja, zakazanog gotovo točno godinu dana nakon što je vojska srušila njezinu vladu.

Prosvjedi protiv vojne hunte rijetki su u zemlji gdje su politička okupljanja zabranjena a izbori odgođeni do daljnjeg.

Shinawatra: Nadam se da će sud biti pravedan

"Nevina sam i nadam se da će sud biti pravedan", izjavila je bivša premijerka.

Ona kaže da nije kriva za nemar u slučaju vladinog programa subvencija za uzgoj riže koji je navodno obilježen korupcijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijerki prijeti deset godina zatvora.

Brat u egzilu

Yingluck isključuje mogućnost bijega iz zemlje kao što je to učinio njezin brat Thaksin Shinawatra, također bivši premijer. On je odabrao egzil kako bi izbjegao služenje višegodišnje zatvorske kazne zbog korupcije, nakon državnog udara izvedenog protiv njega 2006.

U trenutku kad je njegova sestra govorila da je nevina pred sudom, milijarder je u Seulu davao izjavu o nužnoj nezavisnosti pravosuđa, pazeći da ne spomene izravno sudbinu svoje sestre.

"Ključ dobre vlasti i demokracije je pronaći ravnotežu između sudske, zakonodavne i izvršne vlasti", kazao je Thaksin pred forumom ulagača u Seulu, u rijetkom javnom istupu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara