Bivše radnice Kamenskog: Nema više pada, nema više povratka na dno, u životu je sve moguće, samo trebaš znati što želiš!

Foto: Mateja Ilijašev/Facebook/Otvoreno Kamensko

BIVŠE radnice Kamenskog okupljene u udrugu Otvoreno Kamensko prošlog su petka u Zagrebu održale modnu reviju te tribinu o ženskom radništvu. Sve kreacije s revije djelo su ruku bivših radnica ove tvrtke, a nosile su ih polaznice tečajeva šivanja.

27. rujna prije tri godine zatvorena je nekadašnja tvornica Kamensko, a radnice su provele noći i noći u štrajku spavajući ispred tvornice, mnoge su i štrajkale glađu. 2011. godine osnovale su udrugu "sa svrhom zajedničkog djelovanja i međusobne podrške u egzistencijalnoj i emotivnoj krizi".Danas su se putem Facebooka zahvalile svima koji su im pomogli da organiziraju reviju.

"Teško je opisati riječima kako smo se osjećale na ovaj nama poseban dan. Pokazale smo i dokazale, da je žena u svakoj dobi jednako lijepa i vrijedna. Ako je netko mlad, ne znači da zbog pomanjka iskustva ne zaslužuje priliku ako je sposoban. Isto tako, kad uđeš u neke godine kao što su naše. ne znači da više ne vrijediš. U životu je sve moguće, samo trebamo znati što želimo i ne posustati ni onda kad je najteže.

HVALA SVIMA koji su se odazvali i pomogli nam da s gotovo ništa novaca, uz veliko srce i volju, svi ZAJEDNO ostvarimo ovako jedan bitan projekt. Ova pobjeda nije samo pobjeda radnica Kamenskog, već pobjeda svih nas malih, a tako velikih ljudi.

Hvala svima, što su prepoznali ovu manifestaciju kao bitnu, jer već sada imamo nacrte kako će ona rasti i dogodine, a s njom i mi svi. Nema više pada, nema više povratka na dno. Samo rast i stvaranje.

Upravo slažemo i popis, da ne zaboravimo nikog tko nam je pomogao da ostvarimo naše snove. Zaslužili ste da ljudi znaju tko ima nesebično srce i kome nije teško odvojiti svog vremena da pomogne onom tko treba malu pomoć.

Dotad uživajte u ulomcima naše prve samostalne modne revije, u našim kreacijama i našim netipičnim manekenkama, koje sve redom imaju svoju priču uz Kamensko i veliko srce.", poručile su bivše radnice Kamenskog."Bio je to naš kraj"

"Tog dana prije tri godine pale smo na dno dna. Bilo je očajno. Bio je to naš kraj bez ikakvog nastavka.  I onda mijenjajući sebe, promijenio se naš svijet. Odlučile smo biti hrabre i dići se s dna...",  ovim riječima otpuštene tekstilne radnice propale industrije Kamensko opisale su nedavno svoju trogodišnju borbu za radna mjesta i zaostale plaće.

Mali dio radnica uspio se zaposliti, međutim većina ih je i dalje bez posla. One su primjer kako ne treba odustati od svojih prava i snova. Radionica njihove Udruge u lipnju je ugledala svjetlo dana. Grad Zagreb dao im je prostor u ulici Rudolfa Bićanića, a one imaju znanje i volju za rad. "Tek smo četiri zaposlile. Čekamo stroj po stroj, restlu po restlu, iglu do igle. Zato svi imamo puno posla. Ove četiri imaju osmijeh, digle su glavu, opet žive", ispričala je povodom otvorenja ponosno bivša radnica Đurđa Grozaj.

Slučaj Kamensko: Sramotni primjer simbioze krupnog kapitala, medija i aktualne politike na štetu običnih hrvatskih radnica

Zbog činjenice da Državno odvjetništvo nema snage ni hrabrosti pokucati na vrata moćnika slučaj Kamensko ostaje do danas sramotni primjer simbioze krupnog kapitala, medija i aktualne politike na štetu običnih hrvatskih radnica. 
 
Službeno, istraga o tome tko je i zašto uništio tvornicu Kamensko i dalje traje. Neslužbeno, mnogima je i danas trenutno u interesu da istraga nikada ne objavi svoje rezultate. Još u doba HDZ-a, Državno odvjetništvo i policija postigli su dogovor da se mješovita grupa koja radi na istrazi za Kamensko sastaje najmanje jednom tjedno. Štoviše, glavni državni odvjetnik najavljivao je i financijske stručnjake koji će raditi u timu, no od toga nije bilo ništa. Koliko nam je poznato, od  dolaska Kukuriku koalicije na vlast nije održan niti jedan takav sastanak.
 
Glavne aktere Ninoslava Pavića i Miroslava Kutlu gotovo i nitko ne spominje u kontekstu afere Kamensko kao ni Ivicu Todorića, dok su Pavićev partner Davor Vlajčević i bivši direktor Kamenskog Antun Crlenjak proveli više tjedana u istražnom zatvoru ali za slučajeve koji nisu direktno vezani uz propadanje tvornice.

> Slučaj Kamensko tri godine kasnije: Nekažnjena simbioza politike, medija i krupnog kapitala

> Potvrđeni napisi Indexa: Državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv tri osobe zbog izvlačenja milijuna za nepostojeći projekt!

> DORH skriva krupne ribe u aferi Kamensko: Istraživali pljačku Kamenskog pa podigli prijavu za kobilje mlijeko!

> Ekskluzivno: Poslovanje Pavića i Vlajčevića u Dalti vezano je uz propast Kamenskog! 

> Index doznaje: Grad Zagreb daje novac da bi na mjestu Kamenskog mogla niknuti Pavićeva poslovna zgrada

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara