Bivšeg slovenskog premijera Janšu prozivaju za širenje rasističkog govora

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠI slovenski premijer Janez Janša doživio je osude zbog navodnog širenja "rasističkog diskursa" jer je u polemici na Twitteru upotrijebio izraz "opančarsko novinarstvo", za prilog novinarke s neslovenskim prezimenom (Stojiljković) koja je pisala da se Janša ne odaziva na pozive sudova, odnosno da je odbio primiti sudski poziv u parnici s čovjekom kojega je nazvao "udbašem".

"Ocjenjujemo da je upotrijebljena oznaka opančar takva da je Janša njome želio poniziti i diskreditirati novinarku, ali je isto tako uvrijedio i sve koji dolaze iz krajeva bivše Jugoslavije", navela je u reakciji na twit vodećeg oporbenog čelnika vanparlamentarna stranka "Solidarnost", dodavši da je riječ o širenju rasističkog diskursa.


Simpatizeri Janšine stranke izraz "opančar" u anonimnim političkim polemikama na internetu najčešće koriste kao aluziju na ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, Janšina političkog protivnika, dok Jankovićeve pristaše nazivaju "trenirkarima" (jer su navodno odjeveni u sportske trenirke) ili "jugovićima". Oznake su osobito aktualne bile u vrijeme pred izvanredne parlamentarne izbore 2011. godine.

"Janša ponovo postaje zvijezda pejorativnog, uvredljivog, pa i rasističkog diskursa", izjavio je filozof Boris Vezjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara