Bivši Cameronov savjetnik ide u zatvor na 18 mjeseci zbog hakiranja telefona slavnih osoba

Bivši Cameronov savjetnik ide u zatvor na 18 mjeseci zbog hakiranja telefona slavnih osoba

Foto: News of the world

ANDY COULSON, bivši savjetnik za medije britanskog premijera Davida Camerona osuđen je u petak na 18 mjeseci zatvora zbog hakiranja telefona slavnih osoba radi prikupljanja podataka za naslovnice svojih novina.

Nakon osmomjesečnog suđenja na londonskom sudu, urednik ugaslog tabloida News of the World od 2003.-2007. prošlog tjedna je proglašen krivim za nezakonite upade u glasovnu poštu na mobitelima.

Maksimalna kazna za to kazneno djelo je dvije godine zatvora.

"Prema odluci porote, Coulson mora prihvatiti glavni dio krivnje za hakiranje mobitela u tabloidu News of the World", rekao je sudac John Saunders. "On je za to znao i ohrabrivao je te postupke umjesto da ih je zaustavio."

Osuđena i trojica novinara

Još trojici novinara tabloida - Gregu Miskiwu, Nevilleu Thurlbecku i Jamesu Weatherupu također su izrečene presude u petak. Miskiw i Thurlbeck osuđeni su na šest mjeseci zatvora, dok je Weatherup dobio četveromjesečnu uvjetnu zatvorsku kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glenn Mulcaire, bivši privatni istražitelj, dobio je šest mjeseci zatvora uvjetno.

Rebekah Brooks, bivša izvršna urednica News Internationala, oslobođena je optužbi prošlog tjedna.

Prisluškivanje su provodili zaposlenici tabloida u vlasništvu medijskog mogula Ruperta Murdocha u razdoblju između 2000. i 2006. Coulson i Brooks su nezakonito plaćali dužnosnicima za dobivanje informacija, a Coulson je plaćao za telefonske brojeve visokog britanskog plemstva te brojeve njihova osoblja u suradnji s još jednim bivšim urednikom Cliveom Goodmanom.

U razdoblju između kolovoza 2002. i siječnja 2002. udružili su se da bi ilegalno dobili informacije o kraljevskoj obitelji i ljudima koji žive u Buckinghamskoj palači.

Politički skandal nakon 168 godina ugasio tabloid

Političko medijski skandal izazvao je ukidanje 168 godina starog tabloida u ljeto 2011., a Coulson je morao podnijeti ostavku na mjesto Cameronova direktora komunikacija.

Britanci su bili bijesni kada se prošle godine doznalo da su novinari News of the Worlda rutinski hakirali telefone i plaćali mito kako bi došli do informacija.

Cameron je izjavio da je bio u krivu što je za direktora komunikacija 2007. angažirao Coulsona te se zbog toga ispričao. "Iskreno mi je žao što sam ga zaposlio. To je bila potpuno pogrešna odluka", rekao je britanski premijer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara