Bivši član uprave Bundesbanka: Svijet je pun ludorija, a jedna od njih je euro

 Foto: scx.hu

SVIJET je pun ludorija, a jedna od njih je euro, rekao je nekadašnji član upravnog odbora Središnje banke Njemačke Thilo Sarrazin u Beču.

On je, pred više od 650 sudionika skupa u bečkoj palači Hofburg, sinoć ponovio svoj ​​stav da Europi nije potreban euro i izjasnio se za političku uniju ili labavi monetarni savez EU.
 
"Bila je pogreška uvesti zajedničku valutu, prije nego što se uspostavi savezna europska država", ocijenio je Sarrazin.
 
Prema njegovim riječima, statistika jasno pokazuje da euro nije potaknuo blagostanje i gospodarski rast, ali je u kriznim zemljama pridonio značajnom pogoršanju stanja.
 
Sarrazin je kritizirao što su pojedine članice EU preuzele dugovanja drugih država i što Europska središnja banka podržava proračune otkupom državnih obveznica.
 
On je uvjeren da Europska središnja banka želi spriječiti raspadanje zajedničke valute.
 
Sarrazin smatra da je potrebno da postoji mogućnost istupanja iz monetarne unije, posebno za zemlje koje zadaju brigu kao što su Grčka, Portugal ili Španjolska. Samo tako, dodao je, moguće je dugoročno ponovo uspostaviti konkurentnost.
 
I lider Slobodarske stranke Austrije (FPO) Heinz Christian Strache izjasnio se u korist mogućnosti povratka na nacionalnu valutu.
 
On je, na stranačkoj raspravi na temu "Europa na prekretnici - monetarna i demokratska kriza EU", ocijenio da bi za Austriju i Njemačku bilo ispravnije da su zadržale svoje nacionalne valute.
 
Istodobno je kritizirao političare EU, koji, prema njegovom mišljenju, žele nametnuti monetarnu uniju.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara