Bivši francuski predsjednik Sarkozy i formalno pod istragom

Bivši francuski predsjednik Sarkozy i formalno pod istragom

Foto: Hina

NAKON što je jučer ujutro odveden u pritvor radi ispitivanja zbog sumnje da ga je mreža informatora izvještavala o tijeku odvojene istrage navodnih nepravilnosti u njegovoj izbornoj kampanji 2007, danas je bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju određena i formalna istraga, prenosi Reuters.

Osumnjičenici u kaznenim procesima, prema francuskom zakonu, mogu biti zadržani u pritvoru do 48 sati, a potom moraju biti ili optuženi ili pušteni na slobodu. Formalno pokretanje istrage ukazuje na "ozbiljne i dosljedne dokaze", piše Reuters pozivajući se na pravosudne izvore.

To je prvi put u modernoj francuskoj povijesti da je jedan bivši predsjednik države zadržan u pritvoru radi ispitivanja i da je nad njim započela formalna istraga.

Sarkozy je u utorak rano ujutro doveden na ispitivanje u Nanterre, zapadno od Pariza, gdje su uredi istražitelja zbog ispitivanja u istrazi o potencijalnom trgovanju utjecajem, a nakon što je u ponedjeljak ispitan njegov odvjetnik.

Jedan sudac pritvoren

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraga o tome, je li koristio svoj utjecaj kako bi dobio informacije o odvojenoj istrazi navoda da je pokojni libijski čelnik Moamer Gadafi financirao njegovu predizbornu kampanju 2007., pokrenuta je u veljači.

Istražitelji su provjeravali jesu li Sarkozy i njegov odvjetnik dobivali informacije o slučaju putem mreže informatora, za koje se saznalo nakon prisluškivanja telefona.

Sarkozy je odbacio krivnju.

Sarkozyjev odvjetnik je pod sumnjom da je tražio "insajderske" informacije o slučaju protiv bivšeg predsjednika. Istražitelji pokušavaju otkriti je li Sarkozy, koji je bio na funkciji francuskog predsjednika od 2007. do 2012. godine, obećao prestižnu funkciju u Monaku visokopozicioniranom sucu u zamjenu za informacije, objavio je ranije BBC.

Gilbert Azibert, jedan od sudaca koji su najviši po funkciji na Francuskom žalbenom sudu, također je u ponedjeljak pozvan na ispitivanje, a pritvoren je i sudac Patrick Sassoust.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara