Bivši general vojske bosanskih Srba dobio 20 godina zatvora pa pobjegao u Srbiju

Bivši general vojske bosanskih Srba dobio 20 godina zatvora pa pobjegao u Srbiju

Foto: federalna.ba

BIVŠI general vojske bosanskih Srba Novak Đukić kojega je Sud Bosne i Hercegovine u lipnju pravomoćno osudio na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina napustio je BiH i nalazi se u Srbiji no za njim još nije raspisana nikakva tjeralica, izvijestili su u srijedu lokalni mediji.

Đukićev odvjetnik Duško Tomić izjavio je za televiziju BHT 1 kako je njegov branjenik u Srbiji "na liječenju" dodajući kako je informacija o tome uz potrebnu dokumentaciju proslijeđena i Sudu BiH.

"Đukiću nisu bile izrečene nikakve mjere zabrane (putovanja)", kazao je Tomić.

U Sudu BiH potvrdili su kako su dobili takvu obavijest te kako trenutačno provjeravaju dostavljenu dokumentaciju nakon čega će odlučiti o daljim koracima.

Đukić je osuđen na dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu nakon što je utvrđeno kako je zapovijedao topničkom bitnicom koja je 25. svibnja 1995. godine gađala Tuzlu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri tom je samo jedna ispaljena granata koja je pogodila središte tog grada ubila 71 osobu a ranila 140.

U prvostupanjskom postupku osuđen na 25 godina zatvora

U prvostupanjskom postupku vođenom pred Sudom BiH Đukić je 2009. godine zbog ovog ratnog zločina bio osuđen na 25 godina zatvora.

Ta je presuda međutim morala biti poništena na temelju žalbe što ju je obrana uputila Europskom sudu za ljudska prava jer je Đukiću suđeno na temelju odredbi Kaznenog zakona BiH a ne Kaznenog zakona bivše SFRJ koji je bio na snazi u vrijeme kada je zločin počinjen i koji propisuje blaže kazne za ratne zločine.

Sud u Strasbourgu ocijenio je kako su retroaktivnom primjenom strožeg zakona bila narušena Đukićeva prava pa je Sud BiH prvostupanjsku presudu poništio a Đukića pustio na slobodu do donošenja pravomoćne presude.

Sličan je postupak uslijedio u nizu sličnih predmeta po optužnicama za ratne zločine vođenim pred Sudom BiH no Đukić je prvi optuženik koji je privremeno puštanje na slobodu iskoristio kako bi pobjegao iz BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara