Bivši izraelski premijer Ehud Olmert proglašen krivim za korupciju, prijeti mu 10 godina zatvora

Screenshot: YouTube

IZRAELSKI sud proglasio je krivim bivšeg premijera Ehuda Olmerta (68) za korupciju u slučaju posla s nekretninama dok je bio gradonačelnik Jeruzalema i vjerojatno mu uništio bilo kakvu mogućnost za oživljavanje političke karijere.

Datum izricanja presude još nije objavljen, a Olmertu prijeti do deset godina zatvora. Njegov odvjetnik Jacob Galanti najavio je žalbu na današnju odluku suda.

Po sažetku presude, inače napisane na 700 stranica, Olmert je proglašen krivim za pogodovanje u projektu Holyland u Jeruzalemu i za što je u dva navrata primio ukupno 560 tisuća šekela (890 tisuća kuna) mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužiteljstvo je tvrdilo da je primio i više, ali ga je sud oslobodio po još dvije točke optužnice za korupciju.

Olmert, centristički političar koji je stekao ugled u inozemstvu zbog pokušaja postizanja mira s Palestincima, opovrgao je bilo kakvu krivnju u slučaju luksuznog stambenog kompleksa Holyland i drugim optužbama za korupciju zbog kojih je morao podnijeti ostavku na mjesto izraelskog premijera.

Sudac David Rozen presudio je drugačije i rekao obrazlažući odluku da je taj slučaj pokazao da su "vlasti tijekom godina postale sve korumpiranije".

Ehud Olmert bio je gradonačelnik Jeruzalema od 1993. do 2003, a predsjednik izraelske vlade od 2006. do 2009. godine. Posljednjih mjeseci Olmert je postao kritičan prema premijeru Benjaminu Netanyahuu, njegovoj politici prema Palestincima i iranskom nuklearnom programu što je potaknulo spekulacije da se namjerava vratiti u politiku.

Olmert je prvi bivši šef izraelske vlade proglašen krivim za korupciju. Bivši predsjednik države Moshe Katsav od 2011. služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog silovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara