Bivši slovenski šefovi diplomacije eksplodirali: Milanović kao Tito, Hrvatskoj blokirati Schengen!

Bivši slovenski šefovi diplomacije eksplodirali: Milanović kao Tito, Hrvatskoj blokirati Schengen!

Foto: FAH

HRVATSKI sabor danas je jednoglasno izglasao izlazak Hrvatske iz Arbitražnog sporazuma o rješenju graničnog pitanja sa Slovenijom. Europska komisija, koja je prije glasanja u Saboru kazala kako u potpunosti podupire arbitražni postupak, priopćila je nakon objave rezultata glasanja kako će poštivati odluku Sabora, no kako joj je žao zbog jednostrane odluke Hrvatske da napusti proces.

> Sabor jednoglasan: Hrvatska izlazi iz arbitraže

> Vlada odbrusila Bruxellesu: Niste nadležni za arbitražu; Komisija: Razočarani smo vašom odlukom

Dimitrij Rupel, bivši slovenski ministar vanjskih poslova, komentirao je hrvatsku odluku ističući kako ga aktualna situacija žalosti, javlja Žurnal24.

"Ja sam i prije skandala govorio kako me strah da se Hrvati neće držati odluke, baš kao što se dosad nisu držali nijednog dogovora koji su sklopili sa Slovenijom. Jedina opcija je bila da im blokiramo pristup Europskoj uniji dok se neke stvari ne urede. Tako se slovenska vlada ponašala od 2004. do 2008. godine. Kada je došla Pahorova vlada, prestali smo postavljali takve uvjete te smo sklopili taj nezgrapni arbitražni sporazum. To što ga se Hrvati sada žele osloboditi je dio njihove politike. Hrvati ne žele sporazum sa Slovenijom, ne žele uređeno pitanje granica. Žele incidente i dramu", kazao je Rupel, ističući kako očekuje nove pregovore.

Milanović kao Tito, ne priznaje sud

Novonastalu situaciju prokomentirao je još jedan bivši slovenski šef diplomacije, Ivo Vajgl.

"Rasprava o ponašanju Sekolec i Drenikova nije primjereno okončana. Nitko nije stao u njihovu obranu, oboje su dali ostavku. Na Arbitražnom je sudu da odluči je li to dovoljno za prekid postupka. Kao što je najavljeno, obje strane bit će pozvane u Haag, a Sud će onda odlučiti hoće li nastaviti s radom. Ukoliko odluči nastaviti, presuda će biti donesena. Obje zemlje su se obvezale na to da će je poštivati", naglašava Vajgl.

"Milanovićeva izjava o tome da neće poštivati odluke Suda je u stilu izjave Tita: "Ja ne priznajem ovaj sud'. Ako si član međunarodne zajednice, moraš poštovati međunarodno pravo i institucije", kaže Vajgl za Žurnal24.

Rupel, s druge strane, ističe kako Slovenija još nije iskoristila sva diplomatska oružja u procesu te napominje kako uvijek postoji i opcija da Slovenija blokira ulazak Hrvatske u Schengen.

Schengen - novi slovenski ultimatum?

"Mislim da je potrebno smijeniti našeg ministra vanjske politike, a možda i vladu te formirati vladu nacionalnog jedinstva koja bi pripremila scenarij za rješenje situacije. To bi najbrže funkcioniralo s pregovorima u kojima bi pozicija bila čvrsta - sve dok ne budemo postigli dogovor, nećete ući u Schengen", ističe Rupel, koji, za razliku od aktualnog šefa diplomacije, ne smatra kako je imenovanje Ronnyja Abrahama za slovenskog arbitra diplomatska pobjeda Slovenije. Rupel drži kako je to u biti sramotno.

"Velika je sramota da Slovenac nije imenovan za arbitra. Što stranac zna o ovim pitanjima? Svaka država je dobila šansu da pošalje svog čovjeka, a odabir stranca ide na ruku hrvatskom stavu da je sudište pristrano", kaže Rupel.

Slovenske reakcije na današnju saborsku odluku još pristižu, a Vesna Pusić je u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u 18 sati sazvala čitav diplomatski zbor. Tako da je prilično izvjesno kako će svi strani diplomati biti uključeni u raspravu o arbitražnom postupku između Hrvatske i Slovenije.

Slovenski premijer Miro Cerar nastavlja ustrajavati u tome da se arbitražni postupak treba nastaviti. Usto, Cerar je u današnjoj izjavi pozvao na tolerantnost i suzdržanost, kako se ne bi uznemiravala javnost u dvjema državama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara