Bivšu suprugu poginulog branitelja optužili za ratno profiterstvo jer je godinama primala mirovinu

Bivšu suprugu poginulog branitelja optužili za ratno profiterstvo jer je godinama primala mirovinu

Ilustracija: Arhiva

BIVŠA supruga poginulog hrvatskog branitelja prijavljena je za ratno profiterstvo jer je, kako bi ostvarila pravo na obiteljsku mirovinu, lagala da je s njim i nakon razvoda živjela u izvanbračnoj zajednici, doznaje se u državnom odvjetništvu.

Isplaćenim mirovinama i invalidninama na koje nije imala pravo optužena je državu oštetila za više od 1,3 milijuna kuna, tvrdi općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici koje, osim bivše supruge poginulog branitelja u istom slučaju tereti i nekadašnju voditeljicu područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Tužiteljstvo tvrdi da je prvooptužena u svibnju 1994. u nadležnom uredu za obranu lažno predočila da je nakon razvoda braka 1982. nastavila živjeti u izvanbračnoj zajednici sa svojim bivšim suprugom, hrvatskim braniteljem, sve do njegove pogibije 1991. iako to nije bila istina, jer nakon razvoda nisu živjeli zajedno niti su održali izvanbračnu zajednicu.

Lažna očitovanja dvojice svjedoka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno, tereti ju se da je priložila lažna očitovanja dvojice svjedoka te joj je temeljem takvih neistinitih činjenica priznato pravo na obiteljsku invalidninu i druga prava po Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, a 2002. je ostvarila pravo na obiteljsku mirovinu.

Drugookrivljenicu se tereti da od srpnja 1998. kao voditeljica područne jedinice u Odjelu hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji nadležnog ministarstva, a kasnije kao viša upravna referentica nadležnog ureda državne uprave, nije pokrenula obnovu postupka radi ukidanja rješenja Ureda za obranu i poništenja priznatih prava prvookrivljenice zbog nepostojanja izvanbračne zajednice.

Tereti ju se da je sudsko rješenje odložila u arhivu, a u rujnu 2002. prvookrivljenici izdala potvrdu da ima priznat status člana obitelji kao izvanbračna supruga poginulog hrvatskog branitelja čime je na ime invalidnine i mirovine nepripadno stekla više od 1,3 milijuna kuna na štetu državnog proračuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara