Bjeliš o Zakonu o znanstvenoj djelatnosti: Ugrožava se autonomija sveučilišta i unosi kaos u sustav

Bjeliš o Zakonu o znanstvenoj djelatnosti: Ugrožava se autonomija sveučilišta i unosi kaos u sustav

Foto: Zagrebačko sveučilište

"PROMJENE Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju naštetit će institucijama visokog obrazovanja", poručuje rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

> Evo kako je plenum Filozofskog fakulteta održao lekciju neukom premijeru Zoranu Milanoviću

Prijedlog je upućen na drugo čitanje, a Sveučilište je saborskim zastupnicima još prije mjesec dana uputilo pismo u kojem upozorava na neke od negativnih posljedica prihvaćanja izmjena.

"Ugrozit će autonomiju sveučilišta, ugrozit će položaj visokog obrazovanja i istraživanja kao javnih dobara, djelovat će tako da će destimulirati najbolje znanstvenike, pogotovo mlade. Pogodovat će onim manje uspješnim znanstvenicima kojima se osigurava prisustvo u sustavu do mirovine, a ne traži se od njih stalna uspješnost u znanosti", rekao je Bjeliš.

Na Sveučilištu nisu zadovoljni ni Ugovorom o financiranju znanstvene djelatnosti, koji je u procesu potpisivanja. On nije programski, već parcijalan, rekla je prorektorica Melita Kovačević.

"Parcijalni ugovori daju veliku nesigurnost i kaotiziraju sustav"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je samo djelomično financiranje, samo jednog dijela znanstvene djelatnosti. Onog trena kada sveučilište dobije pravo, potpuno programsko financiranje, onda će se moći govoriti o važnom dijelu autonomije sveučilišta", rekla je Kovačević.

"Sustav programskog financiranja je bio u pripremi, ali s prijedlogom izmjena Zakona je sasvim odbačen, što je zabrinjavajuće", kaže Bjeliš.

"U skladu sa stalnom politikom ovog Ministarstva, ovim je prijedlogom sustav programskog financiranja sasvim zabačen, nadomješten jednim sustavom parcijalnih ugovora koji daju veliku nesigurnost u sustav, koji ga dosta kaotiziraju i kod kojih ima dosta prostora za politički voluntarizam", rekao je Bjeliš.

Bjeliš je na konferenciji za novinare još jednom ponovio kako izmjene Zakona nisu ni strateški ni izvedbeno racionalne te apelirao da se pričeka s njihovim donošenjem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara