Blagdan je Sveta tri kralja

Ilustracija: Wikimedia Commons

KATOLIČKI vjernici danas slave blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljenja, čime za njih završava ovo božićno razdoblje.

Katolici se prisjećaju i slave tri kralja, mudraca ili maga - Melkiora, Gašpara i Baltazara, koji su se prema evanđelju, došli pokloniti novorođenom Isusu u Betlehemu.

Svaki mu je donio po jedan vrijedan dar - zlato, priznajući mu kraljevsko dostojanstvo, tamjan za slavu njegove božanske naravi i smirnu, odnosno plemenitu mast jer su vjerovali da je čovjek i da će umrijeti za ljudske grijehe.

Vjeruje se da su oni predstavnici cijelog svijeta i simbol svjetla koje su prihvatili kršćani. Spomendan na njih, koje se smatra zaštitnicima hodočasnika, putnika, epilepsije, nevremena i tuče, slavi se danas, kao blagdan Bogojavljenja.

Radi se o jednom od najstarijih kršćanskih blagdana, koji je u prvim stoljećima uključivao trostruko slavlje, objašnjava teolog Anton Šuljić.


"Blagdan rođenja Isusova, zatim blagdan pohoda triju mudraca, triju maga ili kako su ih u Srednjem vijeku nazivali triju kraljeva i naravno Isusovo krštenje na Jordanu", kaže Šuljić.

Kasnije je naglasak stavljen na slavljenje triju kraljeva koji su prateći betlehemsku zvijezdu došli pokloniti se novorođenom Isusu.

"Crkva otajstveno i zapravo teološki to gleda s jedne strane Bog je govorio, Bog je progovorio u svome sinu, s druge strane, u trima kraljevima i mudracima je na neki način predstavljeno čovječanstvo ili čovjek", pojašnjava Šuljić.

Crkva ističe kako je osnovno značenje blagdana da je Bog došao spasiti sve ljude i narode, a upravo to simboliziraju tri mudraca s Istoka.

Osim što se misnim slavljem prisjećaju njihovog darivanja Isusa, Katolici danas skidaju božićne ukrase sa svojih jelki i domova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara