Blagdan je Velike Gospe: Pola milijuna posjetitelja u hrvatskim svetištima

Foto: Index HRFOTO/m2105s

BLAGDAN je Velike Gospe. Na tisuće vjernika i hodočasnika pohode najveća marijanska svetišta.

Velika Gospa dan svetkovine je Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom, a Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Stanislav Vitković, prebendar zagrebačke katedrale pojašnjava kako se ovaj blagdan slavio davno prije, no pod drugim imenima.

"Tu je upravo ta bitka razlika, između Isusovog uzašašća i Marijina uznesenja. Isusovo uzašašće slavimo na Spasovo. To je dan kada je Isus svojom snagom uzašao na nebo kao  Božji sin. A Marija je uznesena na nebo ne svojom snagon, nego snagom Božjom, svoga sina Isusa Krista uznesena dušom i tijelom u nebesku slavu.", kaže Vitković.

"To je smisao ovoga blagdana jer biti u nebeskoj slavi znači biti s Isusom. Na posljednjoj večeri Isus je molio Oče hoću da oni koje si mi dao budu gdje sam ja, da gledaju moju slavu koju si mi dao prije postanka svijeta. Ako Isus to želi za sve izabranike Božje. Onda to sigurno pogotovo želi za svoju majku i nju je prvu, dušom i tijelom, uznio na nebesku slavu. U potpuno zajedništvo sa sobom samim i Ocem i Duhom Svetim, to je smisao ovog blagdana", zaključuje Vitković.

Hodočasnici još jučer stigli u svetišta

Na tisuće vjernika i hodočasnika pohode najveća marijanska svetišta. Brojni hodočasnici još jučer navečer stigli su u svetišta diljem zemlje, neki od njih pješice su prešli desetke kilometara.

Velika Gospa tradicionalno se svečano slavi u hrvatskim marijanskim svetištima Mariji Bistrici, Aljmašu, Sinju, na riječkom Trsatu, Splitu, Krasnom u zagrebačkoj prvostolnici i zagrebačkim Remetama.

U Mariji Bistrici misu predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

"Svatko od nas zna razlog radi kojeg j danas ovdje i vjerujem da se slažete sa mnom da smo osjetili, da ste osjetili u svom srcu danas trebamo biti kod naše majke. To je nešto što duboko osjećamo. Bez svetišta Majke Božje Bistričke bio bi prazan naš život. A danas smo tu i otvaramo svoja srca da ih Bog ispuni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Josip Bozanić tradicionalno će od 18 sati predvoditi i središnje euharistijsko slavlje u svetištu Majke Bože Remetske u Zagrebu.

Oko pola milijuna posjetitelja u hrvatskim svetištima tijekom blagdana Velike Gospe

Vjerski turizam u Hrvatkoj bilježi dobre rezultate, tako u Svetište Majke Božje Bistričke, Marija Bistrica prema podacima turističke zajednice na sam dan Velike Gospe dođe oko 60 tisuća posjetitelja, od čega se ostvari oko 300 noćenja. Svetište na Trsatu Majke Božje Trsatske posjeti oko 40 tisuća posjetitelja, dok Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu posjeti oko 60 - 70 tisuća posjetitelja. Svetište Gospe Sinjske u razdoblju Devetnice, (od 6.8-15.8.), posjeti ukupno do 200 tisuća posjetitelja, dok na sam dan Velike Gospe u svetište Gospe Sinjske dođe oko 50 tisuća posjetitelja, priopćilo je Ministarstvo turizma.

U Pleternici u Svetište Gospe od suza od 23.-31.8. održavaju se Devetnice Gospi od suza, kada, kroz 9 dana, svetište posjeti oko 100 tisuća hodočasnika. Posebice je posjećen zadnji dan, 31. kolovoza, kada svetište posjeti više od 40 tisuća hodočasnika. U Svetište majke Božje od Krasna (Senj) u ovom blagdanskom razdoblju dođe oko 10 tisuća posjetitelja.

U Strategiji razvoja turizma do 2020. vjerski turizam obrađen je kao podproizvod kulturnog turizma, jednog od deset ključnih turističkih proizvoda na kojem će se graditi daljnji razvoj turizma u Hrvatskoj.

Kulturni turizam jedan je od šest turističkih proizvoda s kojim će se hrvatske destinacije predstavljati ovog rujna na stranim tržištima u sklopu programa Hrvatska 365 (pilot projekt razvoja posezone). S kulturnim turizmom na stranim će se tržištima predstavljati destinacije kao što su to Opatija i Rijeka, Sjever Hrvatske, Srijem i Slavonija, Zelena rivijera, koje u sklopu svoje kulturne baštine imaju i hodočasnička svetišta.

Iz iskustva sa sajmova Hrvatske turističke zajednice, interes za svetišta ističe se posebice kod Španjolaca i Poljaka, dok turisti iz Sjedinjenih Američkih Država znaju za hrvatska svetišta te ih u velikoj mjeri prilikom dolaska u Hrvatsku i posjećuju, dodaje se u priopćenju Ministarstva turizma.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara