Blagoslov države i ignoriranje DORH-a: Todorić, Pavić i Styrija došli do građevinskog posla stoljeća

Blagoslov države i ignoriranje DORH-a: Todorić, Pavić i Styrija došli do građevinskog posla stoljeća

Screenshot: Objektiv

"POSLJEDNJA faza korporacijskog čišćenja terena i konačni obračun vodećih hrvatskih izdavača i multinacionalnih kompanija za najatraktivniju građevinsku  parcelu u Zagrebu - onu koju simbolizira legendarni Vjesnikov neboder i prateći objekti, počelo je upravo državnim blagoslovom na pozajmicu gubitaškom Vjesniku.d.d.", objavio je dvotjednik Objektiv pozivajući se na odluku Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDI) koja je dala pozajmicu državnom Vjesniku d.d. uz "lihvarskih" 13,58 posto i s počekom od godinu dana uz kolateral, jamstvo na intelektualno vlasništvo na studiju studije prostorne mogućnosti izgradnje kompleksa Vjesnik! 
 
Pavić progurao privatni fond
 
Na tom zemljištu, omeđenom Slavonskom avenijom, Savskom, Odranskom i Cvjetnom cestom, moguća je, prema urbanističkom planu, gradnja poslovno-stambenog prostora do čak 260.000 četvornih metara, gotovo šest puta više od sadašnjih  45.000 korisnih kvadrata na 17.606 četvornih metara izgrađene površine! Kako naglašava Objektiv ovakav projekt ima suglasnost svih suvlasnika a to su Ivica Todorić, austrijska Styrija i naravno Ninoslav Pavić sa svojim skrivenim partnerima.
 
"Većinski udjel u zemljištu i nekretninama Vjesnikova kompleksa ima država preko Vjesnika d.d sa 61,6 posto - a drugi su suvlasnici upravo i oni najzainteresiraniji -11,94 posto ima Allegheny Financial - famozna tvrtka Ninoslava Pavića, suvlasnika EPH i partnera, 10,84 posto ima konkurentska Styria - izdavač 24 sata i preseljenog Večernjeg lista, te Tisak, dio Todorićeva Agrokor koncerna s gotovo 11 posto vlasništva", naglašava se u Objektivu u kojem se dodaje da nikako nije jasno kako se umjesto EPh našao Pavićev privatni fond. 
 
Država propustila, tajkuni iskoristili 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Točnije rečeno Pavićeve tvrtke samo polažu pravo nad zemljištem jer nitko, ali baš nitko, od navedenih moćnih korporacija nije upisan u zemljišne knjige kao vlasnik bilo tog prostora.  U izvadcima iz zemljišnih knjiga nije upisan ni Vjesnikov neboder, ni  napuštena zgrada Večernjeg lista, nego se cijelo zemljište sastoji od tridesetak katastarskih čestica koje se vode  kao, vjerovali ili ne, oranice, kuće, voćnjaci, dvorišta i ulice! I to u društvenom vlasništvu, s pravom korištenja u korist nepostojećeg poduzeća na nepoznatoj adresi – Vjesnik, novinsko izdavačko poduzeće, Odranska bb. 
 
Uglavnom, vanknjižno vlasništvo nad zemljištem iskoristile su korporacije i postigle dogovor o vlasničkim udjelima, dok je država punih dvadeset godina zanemarivala 'napraviti' sitnicu – pravovremeno se uknjižiti kao vlasnik! 
 
No, upravo tu i kreče priča oko Vjesnika jer je u ime države, raspolaganje kompleksom, zemljištem i nekretninama, nekim čudnovatim igrama povjereno je Vjesniku d.d., koji je u dogovoru sa suvlasnicima. iako nije jasno kako su to postali, Allegheny Financialom, Styrijom i Tiskom, tek krajem travnja ove godine i u mandatu predsjednika uprave Zlatka Šoštarića od DORH-a zatražio mišljenje i "zeleno  svjetlo" oko uknjiženja i podjele imovine. 
Zanimljivi dokazi 
 
Iako su cinici mišljenja da bi to moglo značiti da će uskoro isplivati papiri koji pokazuju na temelju čega neki suvlasnici polažu prava na dijelove Vjesnika i zašto baš u tom postotku, to bi trebalo zanimati DORH koji bi trebao štititi državnu imovinu. Tako bi, naglašava se u Objektivu, Pavić bi morao pokazati ugovore s bivšom kućom Vjesnik oko Arene, te kako je imovina prešla na njegovu 
privatnu tvrtku, Styria bi trebala pokazati od koga i za koju cijenu je kupila Večernji list, a Todorić bi mogao pokazati ugovore o kupoprodaji Tiska, zlatne koke posrnuloga novinskog biznisa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara