Bloomberg: Hrvatska ne uspijeva iskoristiti svoje članstvo u EU, a padaju kao Grčka!

Foto: FAH

PREDJEDNIK Republike Ivo Josipović rekao je u intervjuu za Bloomberg da hrvatski političari moraju postići konsenzus o tome kako zemlju izvući iz najdulje recesije u njezinoj povijesti kako bi se izbjegle "ozbiljne" društvene posljedice.

"Poput povijesnog konsenzusa o neovisnosti i budućnosti zemlje u Europskoj uniji, ovo je trenutak kada Hrvatska treba konsenzus šireg političkog spektra, ponajprije dviju najvećih stranaka, o svojem gospodarskom usmjerenju", rekao je Josipović u intervjuu objavljenom u subotu.

Najveći pad u EU nakon Grčke

Agencija navodi da Hrvatska ne uspijeva iskoristiti svoje članstvo u Europskoj uniji, u koju je ušla u srpnju prošle godine, kako bi se izvukla iz petogodišnje recesije, napominjući da je hrvatsko gospodarstvo vrijedno 60 milijardi američkih dolara sada 12 posto manje nego prije izbijanja globalne krize 2008., što je najveći pad u EU nakon Grčke.

Premijer Zoran Milanović bori se s prevelikim javnim sektorom, nezaposlenošću od 22,3 posto i prekomjernim deficitom, koji bi ove godine trebao srezati na 4,4 posto BDP-a, dok javni dug iznosi 67 posto BDP-a. Hrvatska bi, po MMF-u, mogla biti jedna od samo dvije članice EU-a, uz Cipar, čije će gospodarstvo ove godine pasti, dodaje agencija. Josipović je kao glavne probleme naveo veliku i neučinkovitu državnu upravu i sporu birokraciju, posebice pravosuđe, kao i korupciju.

"Naša državna uprava je prevelika, i na lokalnoj i na središnjoj razini, i nije dovoljno učinkovita", kazao je. "Potrebne su nam reforme i težimo ravnoteži između razvoja i društvenog blagostanja. Ali socijalna pomoć mora biti fokusirana na one kojima je najpotrebnija", kazao je Josipović.

Korupcija jest, ali nije najveći problem

Glede korupcije, hrvatski predsjednik je kazao da investitore ona i dalje zabrinjava iako to po njegovu mišljenju nije najveći problem u zemlji.

"Premda smo drastično poboljšali napore u borbi protiv korupcije, problem i dalje postoji i investitori su me na to upozorili", rekao je. "Ne mislim da je to glavni problem, ali on i dalje postoji." Investitori su nezadovoljni i zbog birokracije, iako je vlada zadnjih godina donijela zakone za poticanje ulaganja, dodao je.

"Investitori traže brzinu i veću pravnu sigurnost", kazao je. "Naši sudski procesi još traju tri, pet, sedam godina dok se ne donese odluka i to je jedan od najvećih problema koje treba riješiti", kazao je Josipović.

Još jednom naći riješenje za Inu

U pogledu spora između Ine i mađarskog MOL-a, koji Hrvatska optužuje za loše upravljanje tvrtkom, Josipović smatra da bi Hrvatska trebala "još jednom" pokušati pronaći rješenje.

"Uvijek vrijedi pokušati pronaći rješenje, jer bi razlaz partnera u tako velikoj tvrtki bio štetan za sve", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara