Boeing 777 se srušio na aerodromu u San Franciscu: Poginule dvije tinejdžerice, 305 preživjelih

Boeing 777 se srušio na aerodromu u San Franciscu: Poginule dvije tinejdžerice, 305 preživjelih

Video: Youtube

VATROGASCI su ugasili požar nakon što se avion srušio na pisti Međunarodnog aerodroma San Francisco..


CNN javlja da se avion zanjihao naprijed-natrag, počeo vrludati te ostao bez repa. Brojni putnici i posada su se uspjeli spasiti, neki skačući iz aviona, drugi spuštajući se sigurnosnim tobganima iz gorućeg aviona. Dvije su osobe pronađene mrtve na pisti, obje kineske nacionalnosti, objavio je južnokorejski ministar prometa. 305 ostalih putnika i članova posade su se uspjeli spasiti.

Poginule su dvije kineske djevojčice u dobi od 16 godina. Djevojčice su sa istoka Kine iz mjesta Zhejiang. Nesretno stradale Ye Mengyuan i Wang Linjia pripadale su grupi od 29 učenika koji su bili na putovanju koje je organizirala njihova škola.

182 ljudi prevezeno je u bolnicu s najrazličitijim ozljedama, od ozljeda kralježnice do kvrga i modrica.

Radi se o Boeingu 777 kompanije Asiana Airlines koji je letio iz Seula.  Na mjestu nesreće bilo je 45 vozila hitnih službi. 

CNN prenosi javljanje putnika Davida Euna koji je na Twitteru napisao: "Upravo smo se srušili kod San Francisca. Rep aviona se odvojio. Čini se da je većina dobro. Ja sam u redu. Nadrealno..." 

Nije bilo kvara na avionu

"Najteže ozlijeđeni imaju opekline, slomljene kosti, te ozlijede glave i kralježnice", istaknula je doktorica", rekla je dežurna liječnica iz bolnice u San Franciscu.

Uzrok pada nije mehanički kvar, poručuju iz južnokorejske kompanije, a o mogućoj pilotovoj pogrešci ne žele nagađati dok traje istraga.

Istražitelji odbacuju teroristički čin kao uzrok pada, no poručuju da je zasad rano za bilo kakve zaključke: "U ovom trenutku je sve moguće. Prvo ćemo prikupiti dokaze, a onda donositi zaključke".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U američkoj zračnoj luci potvrdili su da je navigacijski sustav poznat kao Glide Path, koji pilotima pomaže da sigurno slete bio isključen, no i naglasili su da to nije ništa neuobičajeno po lijepom vremenu kakvo je bilo jučer.

Ispovijest putnika Boeinga 777: Strop zrakoplova se srušio na ljude

Svjedoci i putnici aviona govore o neobičnom kutu pod kojim se zrakoplov približavao pisti, te o pokušaju pilota da zrakoplov uspravi.

"Zrakoplov je ponirao, pa se uzdizao, a zatim se okrenuo, nisam siguran. Zatim je udario u zemlju, strop zrakoplova potpuno se srušio na ljude, pri čemu su brojni putnici ozlijeđeni".

"Spuštali smo se oštro i onda je prije slijetanja motor počeo proizvoditi čudne zvukove. Stražnji je dio aviona udario u pistu i avion je počeo kliziti po pisti i izbio je požar", rekao je svjedok.

Nakon što je udario u pistu, avionu je otpao rep, a potom su na sve strane počeli letjeti drugi dijelovi, ispričala je jedna svjedokinja. Neki spominju da je zrakoplov prije pada udario u površinu mora, a mediji spekuliraju da je uzrok nesreće neprilagođena brzina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara