Boko Haram počinio neviđeni masakr, ubijeno je do 2000 ljudi, grad Baga je sravnjen sa zemljom

Boko Haram počinio neviđeni masakr, ubijeno je do 2000 ljudi, grad Baga je sravnjen sa zemljom

Foto: Hina

STOTINE tijela, previše za izbrojiti, ostalo je beživotno ležati nakon napada islamističkih ekstremista u Nigeriji, javlja Amnesty International koji najnoviji pokolj opisuje kao dosad najsmrtonosniji čin terorističke organizacije Boko Haram u kojem je ubijeno do 2000 ljudi.

Sukobi su se dogodili oko područja Bage, grada koji graniči s Čadom, a glasnogovornik nigerijske vlade Mike Omeri rekao je da su u ovom gradu pobunjenici zauzeli ključnu vojnu bazu 3. siječnja, da bi u srijedu izveli najnovije napade.

"Sigurnosne snage su brzo reagirale i izvele zračne napade na vojne mete", rekao je glasnogovornik.

Načelnik te pokrajine Baba Aba Hasan rekao je da su žrtve uglavnom djeca, žene i stariji ljudi.

Opisao je kako nisu uspjeli pobjeći dovoljno brzo kada su pobunjenici upali u Bagu i počeli na njih bacati granate i pucati iz strojnica.

Rekao je i kako su se civilni borci prestali truditi u prebrojavanju pronađenih trupala, jer ih je previše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko više nije mogao prići truplima, pa ni onima koji su bili teže ozlijeđeni. Do sada su vjerojatno preminuli", dodao je.

Amnesty International kaže da stižu izvješća da je grad "srušen" do temelja. Ukoliko je to točno, "ovo predstavlja uznemirujuću i krvavu eskalaciju Boko Haramovog juriša," rekao je Daniel Eyre koji prati situaciju u Nigeriji za AI.

Prijašnji najkrvaviji dan je zabilježen 14. ožujka 2014. godine kad su borci Boko Harama ubili nenaoružane ljude u vojničkim barkama Giwa u gradu Maiduguri. Amnesty kaže da su satelitske slike tada ukazale da je pobijeno 600 ljudi.

Novi napad stiže pet tjedana prije predsjedničkih izbora tijekom kojih se očekuje još više krvoprolića.
Izvanredno stanje je već proglašeno u tri države na sjeveroistoku koje trpe najžešće napade pobunjenika, a lokalne vlasti očajnički traže više vojske od centralne vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara