Bomba kojom su u Bugarskoj ubijeni izraelski turisti bila je aktivirana daljinskim upravljačem?

Foto: AFP

IZRAELSKI turisti koji su svjedočili terorističkom napadu u bugarskom gradu Burgasu kazali su istražiteljima da je bomba detonirana daljinskim upravljačem, nakon što se bombaš koji je ušao u autobus sukobio s dvojicom Izraelaca koji su poginuli u napadu.

Itzik Colangi i Amir Menashe navodno su se sukobili s bombašem kada je ovaj pomaknuo njihove torbe i pokušao svoju torbu s bombom gurnuti dublje u odjeljak za prtljagu u autobusu, piše The Telegraph.

Vlasti su potvrdile kako je bombaš, koji je također poginuo u eksploziji, ima podršku organizirane grupe koja mu je pomogla isplanirati i izvesti napad. Gilat Colangi, Itzikova supruga, kazala je policiji da je bomba daljinski aktivirana nakon što je svađa u autobusu eskalirala, a isto su potvrdili i drugi svjedoci iz autobusa. "Netko je daljinskim upravljačem aktivirao bombu", kazala je za Drugi program izraelske televizije.

"Bombaš je ušao u autobus, maknuo njihove torbe sa strane i spustio vlastitu torbu. Počeli su se svađati s njim, a zatim je operater, koji ih je promatrao iz daljine, aktivirao eksploziv", dodala je.

Bugarski portal Besove javlja kako je forenzička analiza bombaševe glave pokazala da postoji velika mogućnost da je on bio mentalno prikraćen, te de su ga drugi teroristi vjerojatno iskoristili kao potrošnu "mulu" za bombu. Tu informaciju je nemoguće potvrditi, a i odmah ostaje sumnja kako je uopće bilo moguće napraviti tako detaljnu analizu njegove glave nakon razorne eksplozije i požara. Neki drugi lokalni mediji napisali su kako je navodno bombaš došao iz Belgije te postoji mogućnost da je belgijski državljanin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara