Bombaški napad na afganistanski parlament, 15 ranjenih, odgovornost preuzeli talibani

Bombaški napad na afganistanski parlament,  15 ranjenih, odgovornost preuzeli talibani

Foto: FAH

SERIJE eksplozija pogodile su afganistanski parlament u glavnom gradu Kabulu, dok je nekoliko napadača zatim utrčalo u zgradu.

Policija pokušava evakuirati parlament koji je još uvijek pod napadom. Indicent se dogodio u trenucima dok je ministar obrane Massoom Stanekzai predstavljen ostalim dužnosnicima koji bi ga trebali odobriti, javlja BBC.

Talibanska skupina priznala je odgovornost za napad. Lokalni mediji prijavljuju još jednu eksploziju u području Dahmazang.

Televizijske ekipe uhvatile su trenutak eksplozije i evakuaciju dužnosnika iz zgrade.

U napadu posebno uvježbane talibanske skupine na parlament u Kabulu u ponedjeljak ranjeno je 15 ljudi dok se pojačavaju pobunjenički napadi u Kabulu i u više pokrajina gdje je "borbena sezona" na vrhuncu.

Napad je počeo u 8:00 sati

Napad, tipičan za pobunjenike koji redovito šalju samoubojice u napade na simbole vlade i na zapadne interese u Kabulu, počeo je oko 8.00 sati po srednjoeuropskome vremenu.

Završio se nakon dva sata smrću svih napadača kojih je bilo sedam, rekao je Nadžib Daniš, zamjenik glasnogovornika ministarstva unutarnjih poslova.

Nitko od parlamentarnih zastupnika, među kojima su neki u vrijeme napada bili u dvorani za sjednice, nije stradao, dodao je načelnik kabulske policije Abdul Rahman Rahimi. "Svi zastupnici su sigurno napustili zgradu", kazao je.

Talibanski bombaš za upravljačem auta punog eksploziva zaletio se u ogradu ispred parlamenta na zapadu afganistanske prijestolnice.

U okolnim ulicama stradalo je 15 ljudi, napadače su ubile snage sigurnosti

Petnaest osoba koje su bile u obližnjim ulicama su ranjene, izvijestilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Snažna detonacija, nakon koje je izbio gust dim, raznijela je automobil i zatresla čitavu zgradu.

Nakon eksplozije, "skupina pobunjenika ušla je u zgradu pokraj parlamenta" što je potaknulo pucnjavu, dodao je Rahimi.

Šestorica boraca su se zatim ukopala u zgradi gdje su ih "ubile snage sigurnosti", dodao je Daniš rekavši da je napad završen.

Talibanski pobunjenici su nedavno počeli "proljetnu ofenzivu" u više pokrajina u zemlji i u Kabulu.

Ova nova "borbena sezona" je prva bez masovne prisutnosti međunarodnih snaga, nakon trinaestogodišnjeg sukoba koji je počeo padom talibanskog režima (1996.-2001.).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara