Borut Pahor: Za Sloveniju je bitno da su Kolindi prioritet dobri odnosi sa susjedima

Borut Pahor: Za Sloveniju je bitno da su Kolindi prioritet dobri odnosi sa susjedima

Foto: FAH

SLOVENIJA je zainteresirana za nastavak inicijative Brdo, a i u nastupnom govoru nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prepoznatljiv je interes za mir i sigurnost u jugoistočnoj Europi, rekao je u nedjelju slovenski predsjednik Borut Pahor.

Slovenija i Hrvatska zajedno su pokrenule tu inicijativu u vrijeme predsjednika Ive Josipovića, a Pahor kaže kako je riječ o "u Europi jedinstvenoj inicijativi" o kojoj će razgovarati s predsjednicom Grabar Kitarović.

"Jedno od pitanja o kojima ću danas kratko razgovarati s vašom novom predsjednicom jest i to hoće li ona nastaviti rad predsjednika Josipovića kako bismo održali tu inicijativu živom jer smatramo da je ona vrlo potrebna za ono što je ona kao treću točku naglasila u svojem govoru, da će se Hrvatska zalagati za mir i sigurnost u jugoistočnoj Europi", rekao je Pahor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po Pahorovim riječima, "za Sloveniju je bitno da je nova predsjednica kao prioritet svoje vanjske politike naglasila regionalnu sigurnost i dobre odnose sa susjedima".

Proces Brdo važan je, rekao je Pahor, jer kad dolaze na sastanak Brda, sudionici "ništa ne očekuju jedan od drugoga nego traže što oni mogu pružiti tome procesu. Ali čim ti isti lideri odu u Berlin ili na druge slične sastanke, oni od Europske unije ili NATO-a traže nešto", rekao je.

"Predsjednica će sama odlučiti želi li nastaviti proces Brdo, a ja ću je danas pozvati da razmisli o tome", rekao je Pahor koji se nada da će se uskoro sastati s njom "na jednom radnom razgovoru, da bismo održali odlične političke odnose i dali novi poticaj gospodarskoj razmjeni, te da bismo kao dvije zemlje Europske unije i NATO-a vidjeli što se može napraviti u jugoistočnoj Europi"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara