Borut Pahor je novi predsjednik Slovenije!

Borut Pahor je novi predsjednik Slovenije!

Foto:  AFP

NA IZBORIMA u Sloveniji na kojima je izašlo svega 40 posto birača pobjednik je Borut Pahor. 

Naime, sinoć oko 20,15 sati objavljeni su privremeni rezultati nakon prebrojanih 87 posto glasova prema kojima je Pahor osvojio 66,7 posto, a njegov konkurent Danilo Tuerk 30,3 posto.  Tuerk je već oko 20,25 sati čestitao Pahoru na izbornoj pobjedi kazavši kako zabrinjava podatak o izlaznosti na izborima. 

"Vjerujem da će ova moja pobjeda označiti početak dogovora slovenskih političara za izlazak iz krize", rekao je u prvom obraćanju javnosti nakon izborne pobjede Borut Pahor sa suprugom Tanjom na konferenciji. Na sinoćnoj konferenciji za novinare bili su Danilo Tuerk kao i premijer Janez Janša.

U 21.50 sati objavljeni su i privremeni rezultati izbori nakon prebrojanih 717.835 glasova ili 99.99 posto prema kojima je Pahor dobio 67,44 posto glasova, a njegov oponent 32,56 posto.

Na izbore je izašlo svega 41,9 posto birača.

Slovence izbori ne zanimaju

"Prema izlaznim anketama novi predsjednik Slovenije je Borut Pahor!", objavili su oko 19 sati gotovo svi slovenski mediji. Naime, ankete pokazuju kako Pahor ima podršku čak 67 posto birača dok Danilo Tuerk ima oko 33 posto. Nakon što su objavljeni rezultati izlaznih anketa Pahor je zahvalio biračima na podršci naglašavajući kako je sada vrijeme za uzajamno poštovanje. 

 "Uvjeren sam da se zajedno možemo iskopati iz nevolje", rekao je Pahor misleći na veliki bunt naroda u svojoj zemlji.
 
No, ono što bi svakako moglo obilježiti ove izbore osim velikih prosvjeda širom Slovenije je vrlo niska izlaznost birača. Naime, do 16 sati na birališta je izašlo svega 30 posto registriranih birača.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjetimo kako su uoči drugog kruga ankete prednost dale upravo Pahoru sa 60 posto, iako je riječ o padu s ranijih 70 posto podrške od prije nekoliko dana. 
 
Dosadašnji predsjednici Slovenije bili su Milan Kučan s dva mandata, Janez Drnovšek i Danilo Tuerk.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara