Borzan za Index: Dala sam iskaz Uskoku kao svjedok; Biloša spašavali i Vrdoljak i Radeljić?

Borzan za Index: Dala sam iskaz Uskoku kao svjedok; Biloša spašavali i Vrdoljak i Radeljić?

Foto: Davor Javorović/Pixsell, Hina, Index

"KAO socijaldemokratkinji interesi radnika i očuvanje radnih mjesta su mi visoko na ljestvici prioriteta. Razgovarala sam u vezi OLT-a u Poreznoj u cilju da vidimo može li se, u okviru zakona, naći rješenje koje zadovoljava državu i čuva radna mjesta.

Nažalost, u ovom trenutku ne mogu dalje komentirati jer je postupak u tijeku. 

Tijekom istrage sam dala iskaz USKOK-u u svojstvu svjedoka i, ukoliko me se pozove, rado ću se odazvati pozivu za svjedočenje tijekom suđenja.", komentar je koji je Index dobio od Biljane Borzan nakon što smo je pitali za povezanost sa Željkom Bilošem.

Vrdoljak: Istina je, zvao sam Poreznu zbog Biloša

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako je Poreznu upravu, kao resorni ministar, zvao i zbog Borova, Imunološkog zavoda i drugih tvrtki, a ne samo zbog tvrtke osječkog poduzetnika Željka Biloša, ustvrdivši da tu nema prekoračenja ovlasti jer nitko od nikoga nikada nije tražio da se učini nešto protuzakonito.

"Kao što kažem, zvao sam zbog Borova, prošli tjedan Imunološki je bio u pitanju. Zovemo zbog TLM-ova, raznih brodogradilišta, to je jedan normalan proces. Zvao sam da pitam za stanje, što se događa tamo, možemo li to spasiti", rekao je Vrdoljak uoči sjednice Vlade upitan je li je zvao Poreznu upravu zbog tvrtke OLT Željka Biloša.

"Pa sjetite se samo pozajmica od 10 milijuna kuna koje smo dali iz HEP-a Borovu za porezni dug koji je tada bio zato što nije bilo moguće zaustaviti ovrhu Porezne uprave. Pa smo onda dali pozajmicu koja je kasnije vraćena i sve je u redu. To je jedan proces kao i svaki drugi koji se događa", kazao je Vrdoljak.

"Ne mislim da sam prekoračio ovlasti"

Na pitanje ne misli li da je prekoračio ovlasti odgovorio je "ne, ne mislim".

"Jer ministar gospodarstva niti bilo koji dužnosnik ili predsjednik vlade ne može prekoračiti svoje ovlasti ako zove i pita što se događa. Moramo imati čistu sliku. Nema tu prekoračenja ovlasti, jer nitko od nikoga nije nikada tražio da se učini nešto kontra zakona, nego da se odluči što se može napraviti. I ako je moguće izaći u susret da se spase radna mjesta. Ako nije moguće, tražimo druge načine", rekao je Vrdoljak te dodao kako je primjer Borova upravo takav primjer.

"Sjetite se Varteksa, svih sličnih slučajeva. Sada smo rješavali mnoge predstečajne nagodbe gdje se razmišljalo na koji način će Porezna uprava sukladno svojim zakonskim ovlastima izaći u susret da se spase radna mjesta", kazao je ministar.

Na novinarski upit šalje li se time poruka ne plaćajte porez spasit ćemo radna mjesta, odgovorio je kako nitko ne smije pomisliti da ne plaća porez. "To nitko nikada ne smije pomisliti da ne plaća porez. Mora se platiti porez", poručio je Vrdoljak.

Mediji oko podizanja optužnice protiv bivše šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec u slučaju poreznog duga osječkog OLT-a spominju i da su oko odgode porezne ovrhe nad tom tvrtkom intervenirali i ministar Vrdoljak, zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu Biljana Borzan i Mate Radeljić, sada savjetnik Predsjednice Republike koji je 2012. radio kao direktor Osječke TV.

Bauk: Nije vrijeme za davanje lekcija

Ministar uprave Arsen Bauk uoči sjednice Vlade je izjavio kako na aferu koja se 'isprepliče' i oko njegove stranačke kolegice Biljane Borzan gleda kao promatrač.

"Gledam kao promatrač. Pojavljuju se u medijima napisi o njenoj ulozi u ovom slučaju. I ono koliko sam uspio shvatiti, radi se o postupanju u vjeri ili namjeri da bi se sačuvala radna mjesta. Očito da je to mislilo i odvjetništvo kada je nije obuhvatilo u optužnici", rekao je.

Na pitanje je li mu sporno što je Radeljić sada na poziciji savjetnika predsjednice za unutarnju politiku, Bauk je rekao kako "ne zna je li predsjednica prilikom imenovanja imala ta saznanja".

"Sada, ukoliko smatra da je postupanje te vrste neka zapreka da obnaša takvu dužnost to je njena odluka. Činjenica je da ni Radeljić nije obuhvaćen optužnicom, a i ovi koji su obuhvaćeni tek se treba dokazati krivnja", rekao je Bauk.

"Ne znam da li je predsjednica prilikom imenovanja imala ta saznanja. Sada, ukoliko smatra da je to postupanje te vrste zapreka, da bi netko obnašao takvu dužnost, to je njena odluka. Činjenica je da gospodin Radeljić nije obuhvaćen optužnicom, a i ovi koji jesu, tek im se treba dokazati krivnja. Davati lekcije takve vrste bi se uvijek mogao naći kontraprimjer koji bi mogao diskreditirati onoga koji daje te lekcije, pa se bolje u to ne upuštati", dodaje za Media servis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara