Bosna ne odustaje od prosvjeda, ostavke padaju!

Foto: Index, Facebook, Davorin Sekulić/Klix.ba

U SVIM gradovima u Bosni i Hercegovini u kojima je u petak izbilo nasilje jutros je bilo mirno, a poslijepodne su opet počeli prosvjedi. Za danas su  bili najavljeni u Tuzli, Sarajevu, Prijedoru, Bugojnu, Orašju, Lukavcu, Banjoj Luci, Zenici, Tešnju, Gornjem Vakufu, Gračanici, Olovu, Vitezu, Bihaću, Mostaru, Kaknju, Brčkom, Cazinu, Konjicu, Sanskom Mostu, Jajcu…

Najavljene prosvjede možete pogledati OVDJE.

20,00 - Skupina prosvjednika, koja je tijekom poslijepodnevnih sati u Sarajevu blokirala promet ispred zgrade predsjedništva Bosne i Hercegovine, nešto prije 20 sati počela se razilaziti nakon što je ostavku podnio predsjednik vlade Sarajevske županije Suad Zeljković.

On je medijima kazao kako ostavku podnosi ne zbog zahtjeva prosvjednika, nego zbog toga što je izgubio potporu i u županijskom odboru Stranke demokratske akcije (SDA).

"Već od sutra oni i svi drugi koji žele legalno pljačkati mogu početi graditi sretniju budućnost Sarajeva", izjavio je ironično Zeljković.

Prosvjednici su pred zgradom predsjedništva BiH uzvikivali i zahtjeve za ostavkom vlade Federacije BiH, no na tome nisu ustrajali.

U večernjim satima razišli su se i prosvjednici u Bihaću, koji su također tražili ostavku županijskog premijera Hamdije Lipovače.

U izjavi koju je u subotu prenijela sarajevska komercijalna televizija TV 1, Lipovača je kazao kako ostavku ne kani podnositi, dodajući kako će se s predstavnicima prosvjednika sastati u ponedjeljak kako bi razgovarali o postavljenim zahtjevima.

Predsjednici vlada tuzlanske i zeničko-dobojske županije ostavke su podnijeli već u petak nakon nasilja koje je izbilo u Tuzli i Zenici.

Za nedjelju u 12 sati dogovoren je novi prosvjed u Sarajevu.

19,30 - Promet kod zgrade Predsjedništva BiH i dalje je blokiran. Prosvjed i dalje prolazi bez incidenata. Prosvjednici ustraju u svojim zahtjevima i poručuju da će prosvjedovati sve dok se zahtjevi ne ispune.

18,30 - Nekoliko stotina građana Sanskog Mosta sudjelovalo je u današnjoj mirnoj šetnji od parkinga JU Gradska dvorana do Malog parka na rijeci Zdeni. Tamo su pročitali svoje zahtjeve koji se odnose na transparentniji rad općinskih vijećnika i rješavanje teškog socio-ekonomskog stanja.

Dio prosvjednika krenulo je prema kući SAD-ovog kantonalnog zastupnika Asima Kambera s ciljem da je kamenuju. Policija je morala intervenirati a jedan od ukućana izašao je na terasu s oružjem u rukama što je razbjesnilo prosvjednike. Al Jazeera javlja kako se radi o Asimovom bratu Jasminu.

18,20 - Gdje je premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača? Prema informacijama koje je iz izvora u Graničnoj policiji BiH dobio portal Klix.ba, Lipovača je u petak navečer prešao granični prijelaz Izačić kod Bihaća.

Njegov povratak u BiH nije registriran, a pri prelasku je koristio putovnicu Republike Hrvatske.

Lipovača je danas demantirao da je napustio zemlju i da se nalazi u Bihaću.

18,15 - Prosvjedi u Bihaću su završili, prosvjednici su se razišli. Oko 17,40 sati iz zgrade MUP-a USK-a izašao je Edin Delić Pixi. Dogovoreno je da će se u ponedjeljak sastati neformalna grupa prosvjednika koji će predstavnicima Vlade iznijeti svoje zahtjeve.

Jedan od prosvjednika putem megafona je u ime skupine ponovio zahtjev za smjenu cijele Vlade USK-a i dodao da će u protivnom za sve posljedice biti odgovoran premijer Kantona, javlja Abc.ba,

18,00 - Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu i dalje je mirno. Među građanima koji su se okupili šire se leci na kojima su izneseni zahtjevi. Na lecima piše kako "neformalna grupa građana i pripadnika prosvjeda ponavlja zahtjeve vlastima".

Žale zbog ozljeda i štete koja je nastala u prosvjedima, no žale i zbog "tvornica, javnih prostora, kulturnih i znanstvenih ustanova, ljudske egzistencije koje su svojim direktnim djelovanjem uništili oni (SVI) koji više od 20 godina čine naše vlasti".

Prosvjednici zahtijevaju bezuvjetnu i trenutnu ostavku Vlade Kantona Sarajevo i Vlade Federacije BiH i formiranje nestranačkih vlada. Traže i oslobađanje prosvjednika, nepokretanje kaznenih postupaka i zaustavljanje lova na ljude. Traže i da se ne poduzimaju mjere kojim bi se ograničili mirni prosvjedi građana.

17,15 - Predstavnik prosvjednika u Bihaću, poznati radio voditelj Edin Delić Pixi, ušao je u MUP USK na pregovore. Prosvjednici zahtijevaju da se smijeni cijela Vlada USK do 18 sati, javlja Abc.ba.

17,10 - Mostarska policija rastjerala je prosvjednike koji su se okupili na Španjolskom trgu odakle su jučer krenuli prosvjedi. Na ulici se nalazi veliki broj policijskih snaga koji ne dozvoljavaju nikakva okupljanja.

Što se tiče ostavki u Gradu Mostaru, Mario Šulenta, ministar unutarnjih poslova Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, dao je ostavku na izvanrednoj sjednici Vlade održanoj u hotelu Ero jer je zgrada Vlade zapaljena jučer. Ova ostavka je prihvaćena, a isto tako v.d. ravnatelj policije od danas pa idućih mjesec dana je Dragan Brkić.

17,00 - U sukobima policije i prosvjednika u Bihaću ozlijeđeno je više osoba. Do sukoba je došlo ranije ispred kuće premijera Hamdije Lipovače. Među ozlijeđenima su pripadnici specijalne policije i prosvjednici.

16,55 - Kako javlja reporter Indexa, na ulicama Sarajeva nalazi se oko 300 osoba koje mirno sjede na ulici. Traže ostavke političara i "puštanje djece iz zatvora".

16,35 - Ravnatelj Uprave policije MUP-a FBiH Dragan Lukač kazao je danas kako je u BiH ugrožen državni poredak, a država ne reagira. Kazao je i kako je teško vjerovati da su se takvi prosvjedi mogli zbiti spontano. Više pročitajte ovdje.

16,30 - Premijer KS Suad Zeljković ponudio je u poslijepodnevnim satima ostavku, javlja Klix.ba. Više informacija znat će se kasnije. Zeljković je malo prije nego je podnio ostavku poručio novinarki da ide u pičku materinu.

16,25 - Oko 15 sati ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo okupilo se 50-ak osoba, no ta brojka se ubrzo povećala. Kako javlja Dnevni Avaz na prosvjede su došli penzioneri, članovi šehidskih obitelji, obespravljeni radnici, za razliku od jučer kada su bili pretežito mladi prosvjednici.

Cesta ispred Predsjedništva BiH u potpunosti je blokirana. Prosvjednici uzvikuju "Ubojice! Lopovi!"

16,00 - Općina Novi Travnik priopćila je danas kako je načelnik Refik Lendo ponudio ostavku zbog prosvjeda koji su zahvatili BiH. Lendo kaže kako ga je novonastala situacija navela da poduzme određene korake u najboljem interesu očuvanja sigurnosti pojedinaca te privatne i društvene imovine.

15,45 - Oko 500 osoba prosvjedovalo je danas u Bugojnom. Nezadovoljni radom institucija poručili su odgovornima da trebaju konačno početi raditi svoj posao. Traže i proces protiv odgovornih u javnim ustanovama i poduzećima od 1995. do danas s obzirom na katastrofalnu situaciju u istima.

Građani su se okupili ispred zgrade Općine koju su gađali jajima te su se nakon toga uputili u centar grada gdje su ponovno pročitali svoje zahtjeve. Skup je prošao bez incidenata, a novi skup zakazan je za sutra u 12 sati, javlja Radio Sarajevo.

15,40 - Prosvjednici su se podijelili u dvije grupe. Oni mirniji ostali su ispred Gradske pivnice u Bihaću, a ekstremnija grupa krenula je prema Vladi USK, javlja Abc.ba.

15,35 - Ostavka premijera Tuzlanskog kantona, Seada Čauševića, i službeno je prihvaćena nakon završetka Kolegija Skupštine Tuzlanskog kantona, javljaju mediji.

15,15 - Većina demonstranata se povukla od kuće Hamdije Lipovače i krenula u nepoznatom pravcu, jedino je jedna manja skupina ostala još uvijek ispred kuće.

15,05 - Veliki broj prosvjednika u Bihaću uputio se prema kući premijera USK-a Hamdije Lipovače. On je nakon jučerašnjih protesta potvrdio da neće podnijeti ostavku na mjesto kantonalnog premijera. Kako javlja Abc.ba, prosvjednici kamenuju policijski kordon koji se nalazi nedaleko od kuće premijera Lipovače.

15,00 - Premijer i ministar policije Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača opovrgnuo je navode da je pobjegao u Hrvatsku. Kaže da je u Bihaću.

14,45 - U Bihaću se danas u roku 30-ak minuta broj od 200 okupljenih građana povećao na preko 2000. Prosvjednici su prvo stigli ispred zgrade Općinskog suda i Općine Bihać pa su se preselili ispred zgrade Vlade kantona.

Na mjestu događaja su jake policijske snage. Neslužbeno se doznaje da je policija presrela nekoliko autobusa koji su se uputili u Bihać, javlja BHRT.

U centru Konjica se okupilo oko 200 ljudi na mirnom prosvjedu. U Bugojnu se okupilo stotinjak građana, a na ulice su izašli i građani Sanskog Mosta.

14,30 - Što kažu psihologinja Mirjana Krizmanić i sindikalni čelnik Mladen Novosel, mogu li se prosvjedi iz BiH proširiti na Hrvatsku?

13,40 - Premijer i ministar policije Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača sinoć je zajedno sa suprugom i troje djece napustio Bosnu i Hercegovinu. Pretpostavlja se da je otišao u Hrvatsku, u Starigrad, gdje ima vikendicu. Medijima je rekao da neće podnijeti ostavku jer " ne zna kome bi predao vlast, a bezvlašće ne želi dopustiti". Jučer su ga u Bihaću napali prosvjednici. Više o tome pročitajte ovdje.

12,50 - Situaciju u BIH komentirao je iz Sočija i predsjednik Ivo Josipović. "Našim susjedima i prijateljima želim da se stanje što prije smiri. Vrlo je važno da se svi društveni problemi rješavaju u okviru demokratskih institucija i ja se nadam da će u BiH to tako i biti", rekao je Josipović.

12,40 - Hrvatska potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je danas u Osijeku kako sa zabrinutošću prati posljednja događanja u Bosni i Hercegovini te smatra kako je nužno uspostaviti komunikaciju između svih strana, a neprihvatljivim drži uništavanje zgrada te fizičke napade na ljude i imovinu.

Pusić je kazala da BiH, za razliku od nekih drugih teških slučajeva, ima zagarantiranu europsku persepktivu i potvrđen put prema europskim integracijama i članstvu u EU te da to, uz sve poteškoće, još uvijek ima široku podršku kao pravac razvoja BiH među njenim građanima. "Stoga mislim da bi bilo nužno da se što hitnije pronađe način uspostavljanja komunikacije, i ja ću o toj situaciji govoriti u ponedjeljak u Bruxellesu, na sastanku ministara vanjskih poslova", kazala je Pusić.

12,15 - Na prosvjede i nasilje reagirao je i oredsjednik Helsinškog odbora BiH Srđan Dizdarević. Ističe da su "svi zatečeni ovolikom količinom destrukcije i negativne energije", ali ističe da nema dvojbe da je povod za prosvjede sadržan u socijalnom buntu obespravljenih građana apsolutno nezadovoljnih načinom na koji se državom upravlja. Više o tome pročitajte ovdje.
 
12,00 - Nevladina udruga "Gariwo" prva je izravno optužila ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića da snosi odgovornost za masovne nerede i paljevine "jer je pasivizirao policiju". Nasilni prosvjednici jučer su, među ostalim, zapalili iznimno vrijednu i jedinstvenu povijesnu građu čuvanu u depoima Arhiva BiH i Arhiva Federacije BiH. "Tamo je bila sva građa iz razdoblja od 1878. do 1918. godine. To su originalni dokumenti i ništa slično ne postoji ni u Beču ni bilo gdje drugdje. Riječ je o iznimno važnoj građi za povijest BiH", rekao je Ravnatelj Instituta za povijest pri Sveučilištu u Sarajevu Husnija Kamberović. Više o tome pročitajte ovdje.

11,30 - Sve o Aldinu Širanoviću, čovjeku koji je pokrenuo prosvjede u BiH, pročitajte ovdje.

10,55 - Načelnik Novog Travnika Refik Lendo ponudio je ostavku na tu dužnost zbog prosvjeda koji su zahvatili zemlju, priopćeno je iz općine.

"Ukupna situacija na prostoru Bosne i Hercegovine, u svjetlu građanskih protesta, natjerala me da kao načelnik općine Novi Travnik razmotrim novonastalu situaciju i u najboljem interesu očuvanja sigurnosti svakoga pojedinca, privatne i društvene imovine, poduzmem određene korake. Istovremeno, izražavam svoje nezadovoljstvo skupom i neefikasnom državom, lopovskom privatizacijom, velikom nezaposlenošću, raširenom korupcijom i nepravdom i siromaštvom građana", stoji u ponuđenoj ostavci.

Ističei kako je dva puta demokratskom voljom građana Novog Travnika dobio mandat načelnika i prihvatio kao obvezu biti servis građanima i zajednici u cjelini. "Sve to čini me obveznim obratiti se svakom građaninu općine Novi Travnik i ponuditi svoju ostavku", navodi Lendo.

10,30 - Komunalni radnici tijekom noći i ujutro počeli su raščišćavati ruševine, ostatke zapaljenih automobila i novinskih kioska te razbijenih izloga opljačkanih dućana, kao i kamenje i komade betona koji su nasilnim prosvjednicima poslužili za obračun s policijom.

Iz te je zgrade izgrađene u razdoblju Austro-Ugarske i u prijepodnevnim satima izbijao gusti crni dim. Zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe Ismet Tucaković potvrdio je kako je unutrašnjost zgrade u cijelosti izgorjela.

"Napravili smo sve što je bilo u našoj moći, no prekasno smo stigli", kazao je Tucaković podsjetivši kako su nasilnici gasiteljima punih pet sati onemogućavali prilaz do zapaljene zgrade. U zgradi je izgorjela i gotovo sva županijska arhiva te općinske matične knjige.

10,15 - "Gori vlast" naslov je koji donosi sarajevsko "Oslobođenje". List opširno prenosi kronologiju zbivanja na ulicama Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bihaća i Mostara, a reagiranja političara sumira pod naslovom kako je riječ o opravdanom nezadovoljstvu građana. "Dnevni avaz" koji odražava stajališta Saveza za bolju budućnost (SBB) na čijem je čelu Fahrudin Radončić nerede naziva "narodnim udarom na korumpiranu vlast". Komentator tog lista poziva na "hitnu uspostavu nove vlasti koja će voditi zemlju srčano, odgovorno, stručno i nesebično".

9,45 - Desetak minuta iza ponoći u Mostaru je uhićen Josip Milić, predsjednik Unije nezavisnih sindikata Federacije BiH. "Pretpostavlja se kako je Milić uhićen zbog jučerašnjeg protesta u Mostaru", dodaje se u priopćenju Unije te ističe kako Unija nezavisnih sindikata Federacije BiH nije bila organizator prosvjeda, iako je Milić do sada organizirao najviše sindikalnih protesta ispred zgrade Vlade HNK-a.

"Ovo je jasna poruka kako je, uz zloupotrebu obavještajno-policijskih državnih institucija, HDZ spreman sve protivnike na licu pravde strpati u zatvor", stoji u priopćenju.

Fena neslužbeno doznaje da je policija do sada uhitila 30-ak prosvjednika.

Razvoj događaja pratite na Indexu.

> Građani o revoluciji u BiH: To nisu vandali i huligani, nego ljudi kojima je svega dosta!

> Proglas radnika i građana Tuzle: Žele ujednačavanje plaća i oduzimanje nelegalno stečene imovine!

> Ratno stanje u BiH! Gorjele zgrade diljem zemlje, prosvjednici se povukli s ulica

Izgorjela vrlo vrijedna arhivska građa iz austrougarskog razdoblja

Podsjećamo, na meti ogorčenih prosvjednika našlo se i sjedište Predsjedništva BiH u Sarajevu koje su pokušali zapaliti, a zgrada nije potpuno izgorjela samo zato što je na kraju reagirala interventna policija MUP-a Federacije BiH koja je rastjerala nasilnike i osigurala prolaz gasiteljima. Predsjedništvo BiH u takvim je uvjetima ipak održalo izvanrednu sjednicu no ona je bila telefonska jer članovi državnog vrha nisu mogli ući u urede. Kako je priopćeno, Predsjedništvo BiH iskazalo je razumijevanje za ogorčenost građana teškom socijalnom situacijom a pozvalo ih je da se suzdrže od nasilja.

"Predsjedništvo BiH osuđuje huliganske ispade i daje podršku snagama reda na uspostavi javnog reda i mira", stoji u priopćenju uz zamolbu građanima da osobnim primjerom pomognu stabiliziranje stanja. Komentirajući ovakve neodređene zaključke član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pojasnio je kako državni vrh u ovakvim okolnostima i nema puno ovlasti pa može tek pozvati Vijeće ministara BiH i vlade dvaju entiteta da odlučnije provode reforme i rade na stabiliziranju stanja. Izetbegović je ipak izrazio ogorčenje paljenjem zgrada uključujući tu i uništavanje zgrade Predsjedništva BiH u kojoj je smješten i državni arhiv i u kojemu je od požara uništena arhivska građa neprocjenjive vrijednosti, uključujući onu iz austrougarskog razdoblja. Sarajevske ulice u večernjim satima u petak izgledale su sablasno, a najgore je izgledalo središte grada. Zapaljena vozila, kamenje, polomljeni betonski blokovi i uništene prodavaonice vidljivi su na svakom koraku. Slični prizori bili su vidljivi i na ulicama Tuzle, Zenice i Bihaća te Mostara. Prosvjedi su počeli u srijedu u Tuzli zbog teškog gospodarskog i socijalnog stanja. Novi prosvjedi za danas nisu najavljeni, no policija je najavila da će ostati u pripravnosti i reagirati u slučaju potrebe.

Na Facebooku je oformljena i grupa "Očistimo ulice Zenice" koja je pozvala Zeničane da danas izađu na ulice i očiste grad od smeća i stakla nakon prosvjeda. Dolazak na akciju čišćenja potvrdilo je oko 200 ljudi. Najavljeno je da bi u večernjim satima trebalo biti objavljeno vrijeme i mjesto okupljanja aktivista.

Masovna uhićenja u Mostaru

Pripadnici policije MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije sinoć su u Mostaru počeli masovno uhićivati prosvjednike koji su tijekom dana uništili i zapalili više vladinih zgrada. Pripadnici Specijalne policije HNŽ-a su nakon što su prosvjednici Molotovljevim koktelima zapalili zgradu županijske skupštine uhitili više desetaka prosvjednika. Epilog izgreda u petak su zapaljene zgrade vlade i skupštine Hercegovačko-neretvanske županije, gradskog vijeća Mostara i gradske uprave, središnjice HDZ-a BiH i gradskog odbora SDA, dvije privatne kuće te uništeno pročelje zgrade zajedničkih institucija u BiH. Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije ocijenio je jučerašnje izgrede "klasičnim državnim udarom" te su za nerede proglasili odgovornom skupinu bošnjačkih huligana koji su iz istočnog dijela Mostara i uništili više objekata. U priopćenju HDZ-a BiH Hercegovačko-neretvanske županije tvrdi se da su prosvjedi "nacionalno i politički instruirani" od skupine kojima je za cilj bilo "uvesti grad Mostar u međunacionalne sukobe i ratno stanje".

Hrvatska poslala poziv za prekid nasilja i sukoba


Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova pozvali su sve strane da uspostave međusobnu komunikaciju. "Sa zabrinutošću pratimo razvoj događaja u Bosni i Hercegovini i apeliramo na što hitnije zaustavljanje sukoba i nasilja. Pozivamo sve strane da uspostave međusobnu komunikaciju jer je europska, stabilna i prosperitetna Bosna i Hercegovina u interesu svih njenih građana. Bosna i Hercegovina ima perspektivu članstva u EU i sukobe treba rješavati u tom duhu", ističu u MVEP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara