Bozanićev obračun s Milanovićem: Zdravstveni odgoj je stvar svjetonazora, a ne higijene

Bozanićev obračun s Milanovićem: Zdravstveni odgoj je stvar svjetonazora, a ne higijene

Foto: Tomislav Kristo / Cropix

PAPA Benedikt XVI predvodio je u bazilici Sv. Petra u Vatikanu misu polnoćku koju je pratilo oko 10.000 vjernika i milijuni ljudi preko TV ekrana.

Papa je rekao kako je zabrinut za suvremeno društvo. Pozvao je na molitve za mir između Izraelaca i Palestinaca u Siriji, Libanonu i Iraku i ocijenio da je nasilje u ime boga bolest religije.

Tradicionalno polnoćku u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Vjernicima je poručio da je Božić svakako dirljiv događaj, ali ako nas ne promijeni u dubini i ako nas ne potakne da slobodno prihvatimo betlehemsko dijete taj se blagdan svodi samo na sentimentalnost. Rekao je da postoje zadaće u kojima vjernici trebaju sudjelovati na osoban način, kao protagonisti.

"U tim osobnim, kao i u zajedničkim zadaćama života sve smo više izazivani osjetljivim povijesnim kontekstom u kojem nam je dano živjeti".

Poručio je da je uvjeren da će Božić barem za trenutak razbiti tvrdu opnu našeg skepticizma, osjećamo da se u nama nešto pokreće, istaknuo je kardinal i dodao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radikalne promjene koje se odvijaju na afektivnom, ali ne manje na kulturnom, društvenom, političkom i gospodarskom području nameću potrebu da svaki dan zauzimamo trezven i pravedan stav prema raznim pitanjima koja se tiču našega života".

Bozanićev obračun s Milanovićem

Kardinal Bozanić u 10 sati predvodio božićnu misu u zagrebačkoj katedrali. Na misu su došli Ivo Josipović i Zoran Milanović, a Bozanić je iskoristio priliku za obračun s premijerom oko zdravstvenog odgoja u školama.

Kazavši da je to stvar svjetonazora, a ne higijene, Bozanić je direktno odgovorio na Milanovićeve izjave. Dodao je kako ga čude parole o tome da se crkva miješa u područja koja je se ne tiču.

"Svačega smo se zadnjih dana naslušali o katoličkoj crkvi i vjernicima, a nismo uočili da su reagirale mjerodavne institucije za zaštitu raznih prava i ravnopravnosti. Od visokih smo dužnosnika slušali da se vjernici ne smiju očitovati o pitanjima u odgoju i obrazovanju, pa čak i da roditelji nemaju pravo na to", rekao je Bozanić kazavši da se radi o "retorici koja seže u vrijeme nedavne prošlosti".

Bozanić ističe da crkva poziva sve odgovorne i zainteresirane na dijalog o zdravstvenom odgoju. Vjernici, tvrdi Bozanić, nisu protiv zdravstvenog i spolnog odgoja, ali ne žele "ideologiju koja mijenja istinu o čovjeku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara