Bozaniću ruke ljubi ratni zločinac Dario Kordić

Foto: Index; Davor Visnjic/PIXSELL

NADBISKUP zagrebački, kardinal Josip Bozanić posjetio je i blagoslovio hrvatske branitelje prosvjednike u šatoru ispred Ministarstva branitelja u kojem od 20. listopada prosvjeduju i traže ostavke ministra branitelja Predraga Matića, njegove zamjenice i pomoćnika te raspravu o usvajanju ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja te ponudio posredovanje crkve.

Braniteljima i invalidima Domovinskog rata kardinal je poručio da je crkva tu i da želi biti od pomoći. "Ako nalazite načina kako crkva može još više, crkva će pomoći u okviru svojih mogućnosti. Tu smo i spremni smo ako je potrebno i na posredovanje", istaknuo je nadbiskup Bozanić.

Bozanić u društvu ratnoga zločinca

Za vrijeme posjete veteranima u Savskoj, nadbiskup Kardinal Bozanić pozdravio se i s Dariom Kordićem, osuđenim ratnim zločincem koji je u Austriji odslužio preko osam godina zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima.

Za vrijeme njihovog susreta, raspoloženi Kordić Bozaniću je poljubio ruku.

Podsjetimo, Dario Kordić, između ostalog, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići gdje su pripadnici HVO-a su 16. travnja 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.

> Zagreb i Crkva ga dočekali kao heroja: Najmlađa Kordićeva žrtva bila je trogodišnja beba

U optužnici protiv Kordića ističe se kako je otprilike od studenog 1991. do ožujka 1994., Kordić, zajedno s raznim članovima HDZ-BiH, HZ H-B/HR H-B i HVO-a i njihovim vođama, oružanim snagama i agentima, prouzročio, planirao, poticao, naređivao ili počinio, ili pomagao i na drugi način podupirao planiranje, pripremu ili izvršenje zločina protiv čovječnosti, odnosno rasprostranjenih ili sustavnih progona civila bosanskih Muslimana na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, po cijeloj HZ H-B/HR H-B i općini Zenica, na teritoriju Bosne i Hercegovine.

"Crkva je s vama"

Bozanić je okupljenima naglasio da je htio prosvjed posjetiti baš danas na Badnjak kako bi posvjedočio zajedništvo te istaknuo da je crkva u Hrvatskoj s njima. Prenijevši pozdrave svih biskupa istaknuo je "da oni suosjećaju s braniteljima te da duboko osjećaju njihova pitanja koja su puno šira i dublja od same određene materijalne pomoći".

"Vi ste živi svjedoci onoga što je hrvatski narod želio na početku zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća, a želio je Hrvatsku, slobodnu i samostalnu. Hrvatsku na vrijednostima koje poštuje i želi naš narod, i vi ste živi svjedoci koji danas na to u prvom redu ukazujete", rekao je te dodao: "Vaša služba je neizmjerno važna u ovom povijesnom trenutku naše hrvatske domovine".

Na posjetu nadbiskupa Bozanića zahvalio se predsjednik udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški koji je rekao da od prvog dana kada su branitelji krenuli u rat nikada nisu razmišljali da će se opet boriti za hrvatsku samostalnost.

Glogoški: Crkva otpočetka uz branitelje

"Nažalost svjedoci smo kroz sve ove godine da su ih nažalost ostavili oni koji su trebali skrbiti o onima koji su stvarali hrvatsku domovinu i stvorili temelje hrvatske države nažalost ostavili", rekao je.

Sve ovo vrijeme, od početka Domovinskog rata do danas crkva je ostala uz hrvatske branitelje, istaknuo je. Za to vam hvala i vjerujem da ćemo konačno doći do rješenja da hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji više ne budu ovdje u Savskoj, rekao je.

Jedino vjerom u boga i molitvom za hrvatsku domovinu možemo doći zajedno do rješenja, dodao je Glogoški.

Nadbiskup Bozanić potom je blagoslovio branitelje i predvodio prigodnu molitvu te im uručio prigodne darove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara