Božićni poklon udruge Franak Vladi i HNB-u: "Crna knjiga" svjedočanstava žrtava

Božićni poklon udruge Franak Vladi i HNB-u: "Crna knjiga" svjedočanstava žrtava

Foto: Ilustracija

UDRUGA Franak u četvrtak će predstaviti "Crnu knjigu", u kojoj su sažete istinite priče i svjedočanstva iz života ljudi "žrtava kredita" s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Ispovijesti žrtava kredita prikupljene su u proljeće ove godine, a knjiga je tiskana s ciljem da ukaže na sve društvene posljedice koje su proizašle iz dužničke krize.

> U kreditima ste do grla? Potpišite peticiju Udruge Franak!

Knjiga tako "progovara" o drastičnom padu životnog standarda, rastavljenim brakovima, padanju na teret roditeljima u mirovini, zdravstvenim posljedicama, psihološkim i drugim problemima, a namijenjena je cjelokupnoj hrvatskoj javnosti, a posebice vladajućim strukturama u Republici Hrvatskoj, ministrima, saborskim zastupnicima, rukovodstvu Hrvatske narodne banke članovima uprava banaka, i drugima, te će im ista biti adresirana i službeno uručena kao Božićni i Novogodišnji poklon.

Udruga Franak će Crnu knjigu distribuirati na preko pet stotina adresa, a započet će
urudžbiranjem članovima Vlade RH i saborskim zastupnicima te guverneru i viceguvernerima
HNB-a, odmah nakon službene tiskovne konferencije i predstavljanja knjige u četvrtak.

Suđenje protiv banaka se nastavlja

Podsjetimo, tužba protiv osam poslovnih banaka u Republici Hrvatskoj, koju je u ime Udruge Franak podigao Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača - "Potrošač", prije tjedan dana je prihvaćena u procesno pravnom smislu, čime su stvoreni temelji za nastavak sudskog procesa, izvijestili su iz Udruge Franak.

Prvo ročište u najvećoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj, koju su protiv osam hrvatskih poslovnih banaka (Zagrebačke Banke, Privredne Banke Zagreb, Erste & Steiermaerkische Banke, Raiffeisenbank Austria, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP Banke, Societe Generale - Splitske banke i Volksbanke) podigle udruge Potrošač i Franak, održano je 4. srpnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tužbom, čijim je sastavljanjem rukovodila glavna odvjetnica Udruge Franak Nicole Kwiatkowski, pokušava se dokazati nedopuštena i nepoštena primjena valutne klauzule u švicarskim francima, kao i nedopuštena i nepoštena primjena ugovorene odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi iz svih ugovora o kreditima s valutnom klauzulom, i to za sve ugovore sklopljene zaključno sa 31. prosincem 2010. godine.

Tužba se temelji na kršenju odredaba iz Zakona o obveznim odnosima i Zakona o zaštiti potrošača koji su vrijedili u vrijeme sklapanja pojedinih ugovora o kreditima. Za ugovore od 1. siječnja 2011. godine pa nadalje razmatra se mogućnost podizanja posebne tužbe vezane samo za varijabilnu kamatnu stopu jer se na te ugovore nije primjenjivala valutna klauzula u švicarskim francima te se na njih primjenjuje novi Zakon o potrošačkom kreditiranju.

Tužbenim zahtjevom predložilo se da presuda kojom se tuženim bankama naloži sljedeće:

1. Da tužene banke obračunaju iznose kredita po tečaju CHF-a pri isplati kredita i da u skladu s time promijene ugovorne odredbe u kunske kredite ili kredite s valutnom klauzulom u EUR

2. Da tužene banke promijene ugovorne odredbe na takav način da varijabilna kamatna stopa sadrži fiksnu bankarsku maržu i varijabilni, egzaktno i transparentno, odredivi dio

3. Da tužene banke obračunaju razliku uplaćenih rata u skladu s promijenjenim odredbama o valutnoj klauzuli i kamatama te da razliku isplate oštećenim potrošačima

4. Da tužene banke plate sve troškove nastale iz izmjena ugovornih odredaba te da nema vremenskih ograničenja za mogućnost izmjene tih odredaba.

Banke su u svojim odgovorima na tužbu osporavale "aktivni legitimitet tužitelja" uz obrazloženje da ne postoje "procesne pretpostavke za pokretanje spora". Smatraju da tužitelj nije imao pravo podići kolektivnu tužbu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara