Branitelji za Milanovića pripremili ćiriličnu tablu s natpisom "Krajiška"

Foto: Dragan Matić/Cropix

HRVATSKI sabor danas, nakon dvomjesečne stanke, započinje jesensko zasjedanje i to aktualnim prijepodnevom, tijekom kojeg će premijeru Milanoviću i ostalim članovima Vlade postaviti ukupno 41 pitanje.

Očekuje se da će zastupnici iskoristiti priliku i još jednom od članova Vlade zatražiti objašnjenje poteza koje planiraju poduzeti u vezi "Lex Perkovića", koji je ovih dana goruće pitanje u Hrvatskoj.

Sabor će redovito zasjedati do 15. siječnja iduće godine, a ukupno bi zastupnici trebali raspravljati o 90 točaka dnevnog reda. Danas je na dnevnom redu još i rasprava o Zakonu o potrošačkom kreditiranju.

Braniteljske udruge ispred Sabora protiv ćirilice u Vukovaru

Nezadovoljni uvođenjem dvojezičnosti u Vukovaru, pred Saborom su braniteljske udruge pitanjima zasule ministre i najavili daljnje akcije u Zagrebu. Ćirilica je bila tema i na aktualnom satu.

Pokušat ćemo inicirati tematsku saborsku sjednicu, poručuju branitelji, a ministri uzvraćaju - zakoni se moraju poštovati. Prosvjednici su rekli ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić što žele.

"Mi ovdje tražimo samo da se poštuje zakon, da se utvrdu činjenice. Ima niz nepravilnosti oko tog postotka na koji se vi svi pozivate. Mi samo tražimo da institucije ove države utvrde činjenično stanje. Nismo rekli je li to točno ili nije, nego da utvrde stanje", rekao je jedan branitelj

"Ja isto tražim da se štite prava manjina, a mislim da bi vi trebali biti prvi koji bi trebali tražiti da se štite prava manjina", odgovorila je Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Branitelji akciju 'stop ćirilici' nastavljaju, a Mirko Ljubičić Šveps, ispred HVIDRA-e poručuje:

"Počastit ćemo našeg premijera, gospodina Zorana Milanovića, ćiriličnom tablom 'Krajiška' na njegovom ulazu jer on daje podršku ćirilici u Vukovaru. Znači, 40-ak udruga se okupilo i s današnjim danom počinjemo ozbiljne aktivnosti pomoći našim suborcima u Vukovaru u akciji stop ćirilici'", rekao je Ljubičić.

Udruge su ministrima i zastupnicima dijelili majice, zanimale su ih i povlaštene mirovine, a razgovarali su i s ministrom uprave Arsenom Baukom.

"Hoćete li i dalje slijediti upute Vlade da su ovo povlašteni branitelji kojima treba ukinuti mirovinu", pitali su branitelji Bauka.

"To nisu povlaštene mirovine", kratko je odgovorio Bauk.

HDSSB za uklanjanje dvojezičnih ploča u Vukovaru

U Saboru su se za uklanjanje dvojezičnih ploča u Vukovaru izjasnili HDSSB-ovci koji su poduprli inicijativu o saborskoj raspravi na ovu temu. Pitanje premijeru Zoranu Milanoviću na aktualnom satu postavio je Dražen Đurović.

"Bazna crta je poštivanje prava i prava manjina. Želim da svaki Srbin i svaki pripadnik hrvatskih manjina Hrvatsku, ako je želi, doživljava kao svoju majku, ne kao svoju gazdaricu i kao svoju upraviteljicu. Za mene je natpis, bila to ćirilica, arabica, bilo koje pismo, nacionalne manjine u Vukovaru na državnim institucijama trijumf hrvatske volje i hrvatske države. To je hrvatski zakon. Tko god ne voli Hrvatsku i borio se protiv nje, zamislimo da se nakon 20 godina probudio i ugledao te table, ništa mu pod milim Bogom ne bi bilo jasno. Bio bi šokiran", rekao je Milanović.

"Spremni ste zbog zaštite udbaša i vlastitu zemlju izvrgnuti sankcijama i osramotiti u Europsku uniji, a niste spremni u ime svog hrvatskog naroda i 1991. godine učiniti jedan mali korak, jednu malu promjenu, pokušati ući u dijalog i tražiti rješenje. Ne, tu smo slijepi na zakon", premijeru je poručio Đurović.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara