Bratušek postaje prva žena na čelu Slovenije: Ratifikacija hrvatskog članstva u EU je naš strateški interes

Bratušek postaje prva žena na čelu Slovenije: Ratifikacija hrvatskog članstva u EU je naš strateški interes

Foto: Jure Erzden/Delo/Cropix

ODLAZI Janez Janša. Nakon godinu dana njegova je Vlada doživjela debakl, a zastupnici će mu danas, ne bude li iznenađenja, izglasovati nepovjerenje. Na njegovo mjesto dolazi Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije koju čeka doista mnogo posla.

Sjednica slovenskog parlamenta počet će izborom novog predsjednika, potporu zastupnika trebao bi dobiti socijaldemokrat Janko Veber. Nakon rasprave, koja bi mogla potrajati i nekoliko sati, zastupnici će glasovati o povjerenju novoj mandatarki Bratušek, a dobije li potrebnu većinu, Janez Janša bit će razriješen dužnosti predsjednika slovenske Vlade.

"Vidjet ćemo nakon glasovanja, hoće li stara Vlada ići naprijed ili će joj biti izglasovano nepovjerenje. U svakom slučaju sve dok ne dođe neka nova, stara Vlada će raditi sve što po zakonu mora", rekao je Jože Tanko iz Janšinog SDS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Prvo moramo dobiti mandatarku, i ona na kraju ima zadnju riječ, ona će odlučiti o svojim ministrima. Sjest će partneri i dogovoriti koalicijske odnose", kazao je Jani Möderndorfer, šef kluba Pozitivne Slovenije.

"Na zastupnicima je sada da odluče o ovom, po mom mišljenju ključnom pitanju - hoćemo li dobiti Vladu koja je homogena, programski i politički, koja će imati jasan plan izlaska iz krize i sve svoje aktivnosti usmjeriti tom cilju", rekao je predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Bude li izabrana, Alenka Bratušek bit će prva žena na čelu Slovenije. Ta 42-godišnjakinja iz Celja imat će pune ruke posla, a prvi bi joj trebao biti da s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem stavi točku na i spora o Ljubljanskoj banci i osigura ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

U svojem govoru kandidatkinja za mandatarku govorila je i o ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora.

"Ratifikacija hrvatskog članstva u Europskoj uniji nije samo pitanje dobrosusjedskih odnosa nego i geostrateški interes. Predsjednici stranaka već su se o tome dogovorili na sastanku kod predsjednika Republike i vjerujem da smo se svi spremni toga držati. Pa i onaj koji je dan nakon sastanka dogovor prekršio", poručila je Bratušek.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara