Bratušek želi povezati stranke lijevog centra prije prijevremenih izbora u Sloveniji

Foto: Hina

SLOVENSKA premijerka u ostavci Alenka Bratušek izjavila je u ponedjeljak da bi se slovenske stranke lijevog centra morale međusobno povezati, kako bi spriječile da loš rezultat koji su zabilježile na nedjeljnim izborima za Europski parlament ne ponove i na skorašnjim prijevremenim izborima.

"Sve svoje snage usmjerit ću u povezivanje lijevog centra, kako bi nakon prijevremenih izbora mogli formirati vladu koja će očuvati dosadašnje pozitivne trendove i stečevine socijalne države", rekla je Bratušek u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Ljubljani, komentirajući rezultat izbora na kojima su mnogo veći uspjeh od ljevice zabilježile stranke desnog centra, osvojivši 5 od 8 slovenskih mandata za Europski parlament.

"U nedjelju se pokazalo da lijevi centar ima i veći potencijal, ali je problem bio u raspršenosti glasova glasača ljevice", rekla je Bratušek, upozoravajući na velik broj lista koje su nastupile s lijevih pozicija i osvojile manji postotak glasova, ali nisu uspjele osvojiti nijedan euromandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bratušek je nakon što je napustila stranku Pozitivna Slovenija (PS) osnovala vlastitu stranku "Savezništvo" s kojom namjerava nastupiti na prijevremenim izborima, ali nije imala svoje liste za izbore u Europski parlament, dok je njena ranija stranka PS čiju je listu predvodio ekonomist Jože Mencinger zabilježila vrlo loš rezultat i ostala bez zastupnika u Europskom parlamentu.

Bratušek je rekla da će se sa sigurnošću natjecati na parlamentarnim izborima u Sloveniji i da njena stranka "Savezništvo" nastoji povezati različite pokrete i političke tendencije kojima je bliža lijevi centar, liberalni svjetonazor i koji drže do socijalne države, a imaju slične poglede i na to kako se mora razvijati Slovenija kao država.

"Nudimo ruku suradnje svima koji su spremni raditi i braniti socijalnu državu koja se mora razvijati uz uspješnu tržišnu ekonomiju", naglasila je Bratušek.

Dodala je da je rezultat nedjeljnih izbora za Europski parlament bez obzira neuspjeh za stranke lijevog centra kad se radi o osvojenim mandatima, ali da su stranke ljevice ukupno gledajući zapravo osvojile više glasova, što nisu uspjele politički kapitalizirati jer su na izborima nastupile pojedinačno i podijeljene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara