Brazil priznao špijuniranje predstavnika SAD-a, Irana i Rusije

Brazil priznao špijuniranje predstavnika SAD-a, Irana i Rusije

Foto: Guliver Image / Getty Images

I BRAZILSKA vlada našla usred špijunskog skandala. Potvrđeno je da su špijunirali niz meta među kojima su bili i predstavnici SAD-a, Irana i Rusije, javlja RT.

Priznanje je došlo nakon što su se u medijima počeli objavljivati izvještaji o metodama nadzora koje su brazilski špijuni koristili prije desetak godina. Kabinet za sigurnost, koji je bio zadužen za obavještajne aktivnosti, objavio je u priopćenju kako su špijunske aktivnosti provedene u razdoblju od 2003. do 2004. godine u skladu sa zakonom. Ured predsjednice Dilme Rousseff također je potvrdio da se sve radilo u skladu sa zakonom i da se to radilo zbog "zaštite nacionalnog interesa". Objavljeno je i kako je "curenje povjerljivih informacija zločin" te da će se "odgovorni procesuirati sukladno zakonu". Autentičnost dokumenta navedenih u izvještaju nisu mogli potvrditi jer novine Folha de Sao Paulo nisu objavili te dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U novinama je obavljeno kako su brazilski obavještajci koristili jednostavne metode prilikom špijuniranja. Diplomate iz Rusije i Irana pratili su na način da su ih slijedili, fotografirali i promatrali.

Obavještajci su promatrali i postrojenje koje je ambasada SAD-a unajmila u Brasiliji. Zaključeno je kako su u uredima držali "komunikacijsku opremu".

"Postrojenje funkcionira na dnevnoj bazi. Vrata su zatvorena i svijetla su ugašena, a unutar zgrade nema nikoga. Zgradu posjećuje netko iz ambasade", stoji u izvješću.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara