Brazilci oduševljeni: Pusić nosila kostim izrađen u Varteksu kako bi pokazala kako rade naše firme

Brazilci oduševljeni: Pusić nosila kostim izrađen u Varteksu kako bi pokazala kako rade naše firme

Foto: MVEP

MINISTRICA vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sastala se jučer u Brasiliji sa Sergiom Daneseom, zamjenikom ministra vanjskih poslova Brazila te ministrom obrane Jacquesom Wagnerom. Ovo je prvi posjet hrvatskog ministra vanjskih poslova Brazilu nakon osamnaest godina i drugi u povijesti.

Teme razgovora sa zamjenikom ministra vanjskih poslova bile su mogućnosti unapređivanja bilateralnih odnosa, u prvom redu projekt izgradnje brodova za Brazil u hrvatskim brodogradilištima i potencijalna izgradnja dijelova za brazilske platforme za istraživanje plina i nafte u moru.

"U prvom redu koji smo započeli u razgovoru 2013., a to je projekt izgradnje brodova za Brazil u hrvatskim brodogradilištima kao i potencijalna izgradnja dijelova za brazilske platforme za istraživanje plina i nafte u moru, koje Brazilci rade u svojim vodama, a te dijelove bi se moglo izrađivati u hrvatskim brodogradilištima", rekla je ministrica Vesna Pusić.

Brazil treba pomoć u izgradnji brodova

Dogovorena je i završna verzija Memoranduma o razumijevanju, koja je spremna za potpisivanje, kao i preuzimanje aktivne uloge za realizaciju ovog projekta na razini zamjenika ministara vanjskih poslova. To znači, rekla je ministrica Pusić, da bi hrvatski brodograditelji došli u Brazil ne samo na potpisivanje općeg okvira suradnje u brodogradnji kroz Memorandum o razumijevanju, već i na konkretne razgovore s potencijalnim brazilskim naručiteljima, odnosno brodarima.

"Brazil do 2020. planira izgraditi oko 500 brodova. To ne može sam i zato su mu hrvatski brodograditelji posebno zanimljivi", istaknula je ministrica.

U području vojne i obrambene suradnje postoji, naime, mnogo interesa i mogućnosti zajedničkog pojavljivanja na trećim tržištima, i što se tiče opreme i što se tiče naoružanja, a otvorena je i tema potencijalne izrade uniformi za brazilske potrebe u hrvatskoj industriji.

"Otvorili smo ovdje temu potencijalne izrade uniformi za brazilske potrebe u hrvatskoj industriji. Kako bih pokazala kako dobro rade naše firme, za tu sam priliku odjenula kostim izrađen u Varteksu, koji je potencijalno firma koja bi radila uniforme za Brazil. To je izazvalo veselje, ali na taj način se postiže da ljudi dobiju određeni dojam", rekla je ministrica.

Tema sastanka s Anom Paulom Zakarias, šeficom Delegacije EU u Brasiliji, bio je, prije svega, Ugovor o slobodnoj trgovini između EU i Brazila, odnosno pitanje određenih kompenzacija obzirom da je Brazil izgubio trgovinske i izvozne partnere kroz pravila EU koja ograničavaju carinske namete na zemlje izvan EU.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara